"Ne manifestam indignarea fata de usurinta cu care aceste studii sunt aruncate pe piata, fara niciun discernamant si fara nicio rigoare stiintifica. Referindu-ne la consumatorul roman, vehicularea unor asemenea informatii alarmiste nu face decat sa induca confuzia intr-o piata alimentara care si asa este afectata de concurenta neloiala pe care o fac evazionistii fiscali", a declarat presedintele ARC, Radu Timis (foto).

ARC este de acord ca este nociv pentru sanatate consumul de preparate din carne de slaba calitate, cu aditivi neautorizati, nerespectand normele de siguranta alimentara, depozitate impropriu.

"Acesta este adevaratul pericol pentru sanatatea romanilor, si Asociatia Romana a Carnii s-a implicat activ pentru a scoate din piata asemenea produse, inclusiv prin sustinerea reducerii TVA la carne si preparate din care, aplicata de la 1 iunie 2015. Acest gen de studii care generalizeaza existenta unui risc intr-un mod lipsit de fundament real nu face decat sa anuleze efectele benefice ale unui TVA de 9% la alimente pe care procesatorii romani dar si populatia l-au asteptat atatia ani", afirma Radu Timis.

ARC noteaza ca orice exces alimentar poate aduce riscuri la adresa sanatatii, dar generalizarile de acest gen nu sunt de dorit, mai ales in cadrul problemelor alimentare, unde publicul este extrem de atent iar panica se poate instala imediat, cu efecte greu de controlat.

"Este suficient sa amintim ca incepand cu anii `70, era aproape imposibil sa te opui unei generalizari ca bolile cardiovasculare sunt legate direct si fara nicio nuanta de consumul de grasimi saturate din produsele de origine animala. Asa cum credem ca stiti, o aceasta generalizare a fost infirmata partial in urma studiilor date publicitatii in ultimii ani, opinia majoritatii comunitatii stiintifice fiind mult mai nuantata in prezent", se arata in comunicat.

Informatiile alarmiste precum cele din raportul OMS reprezinta riscuri pentru securitatea alimentara a romanilor si ar putea pune in pericol industria alimentara a Romaniei, care asigura locu zeci de mii de locuri de munca, si care, impreuna cu agricultura si zootehnia, contribuie cu peste 11% la PIB-ul Romaniei.