Devansarea cu un an a reducerii impozitului pe dividende, reducerea TVA la 9 la suta pentru livrarea apei si impozitarea diferentiata pentru microintreprinderi, precum si celelalte masuri fiscale adoptate anterior vor impinge deficitul “periculos” spre 3%, considera Ciprian Dascalu, economist sef in cadrul ING.

“Cumulate, noile masuri adaugate la ceea ce s-a aprobat deja aduc deficitul pericuos de aproape de 3% din PIB. Totusi, Guvernul va face probabil tot ce este posibil pentru a mentine deficitul sub pragul de 3%”, a declarat, pentru Reuters, Ciprian Dascalu.

Noile masuri fiscale au fost aprobate marti printr-o Ordonanta de Urgenta, care se va aplica incepand cu 1 ianuarie 2016.

"O masura este cea a reducerii TVA, incepand cu 1 ianuarie 2016, la tot ce inseamna livrare, de la 20 la 9 la suta, pentru livrarea apei potabile si a apei pentru irigatii in agricultura", a declarat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

O alta masura inclusa in Ordonanta de Urgenta se refera la impozitarea microintreprinderilor si vizeaza doua aspecte. Astfel, se majoreaza plafonul de incadrare in categoria microintreprindere de la 65 mii euro la 100 mii euro cifra de afaceri pe an fiscal. Totodata, se introduce un sistem de cote de impozitare diferentiate, in functie de numarul de salariati, intre 1 la suta si 3 la suta.

Actul normativ adoptat de Guvern include si alte prevederi, respectiv extinderea categoriei persoanelor juridice romane care nu datoreaza impozit pe profit pentru veniturile obtinute si utilizate potrivit reglementarilor legale in domeniul educatiei nationale. In aceasta categorie vor intra, potrivit acestui act normativ, si unitatile de invatamant particular preuniversitar. De asemenea, sunt prevazute exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate a persoanelor fizice care detin o asigurare pentru boala si maternitate pe teritoriul unui stat cu care Romania aplica un acord bilateral de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala-maternitate, introducerea reglementarii potrivit careia, in cazul inmatricularii sau inregistrarii unui mijloc de transport in cursul anului, proprietarul are obligatia sa depuna o declaratie la organul fiscal local in termen de 30 de zile de la data dobandirii.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri