Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) Bucuresti transmite, intr-un comunicat, ca nu are in prezent acoperite 15 la suta din cheltuieli, existand riscul sa ramana fara fonduri pentru pregatirea, intretinerea si remedierea avariilor sistemului de alimentare.

RADET Bucuresti anunta, miercuri, ca institutia nu are buget aprobat pentru anul in curs si nici pe cel rectificat pentru anul 2014. Regia functioneaza in prezent cu o neacoperire a necesarului de cheltuieli de aproximativ 15 procente, pentru ca bugetul pe anul 2015 nu a fost aprobat, scrie Mediafax.

“Pana in momentul in care au existat alternative de functionare a regiei am gasit solutii. Insa, in acest moment, neaprobarea bugetului rectificat pe 2014 si a celui pe anul 2015 expun institutia la riscul neasigurarii fondurilor necesare pentru pregatirea, intretinerea si remedierea avariilor sistemului centralizat de alimentare cu energie termica a populatiei. Si functionarea in conditii de eficienta economica a regiei a devenit problematica, existand riscul blocarii activitatii furnizorilor de bunuri si servicii sau lucrari, dar mai ales a celor de energie termica, energie electrica si apa”, a declarat Valentin Vitalariu, directorul general RADET.

Bugetul RADET Bucuresti pe anul 2014, cu o valoare a veniturilor si cheltuielilor de 1.293.098.000 de lei, a fost depus la Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) in data de 10 ianuarie 2014 si aprobat prin Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti (HCGMB) nr. 33 din data de 27 februarie 2014.

Urmare a executiei bugetare, in data de 30.09.2014, Consiliul de Administratie al regiei a avizat un buget rectificat cu o valoare a veniturilor de 1.206.892.000 de lei si o valoare a cheltuielilor de 1.423.941.000 de lei. Diferenta dintre cheltuieli si venituri a rezultat, in principal, din neaplicarea calendarului de implementare a Memorandumului care are ca obiectiv realizarea serviciului public de alimentare cu energie termica in Municipiului Bucuresti prin care, datoriile RADET catre Electrocentrale Bucuresti S.A. se stingeau prin confuziune, se arata in comunicat.

Desi, proiectul cuprinzand bugetul rectificat a fost depus la PMB, in termenul legal, respectiv in data de 11 decembrie 2014, nici pana in prezent acesta nu a fost aprobat. Ulterior, RADET Bucuresti a elaborat si a avizat bugetul de venituri si cheltuieli pe anul 2015, conform termenelor din legislatia in vigoare, prin Hotararea Consiliului de Administratie nr.1/15.01.2015.

Proiectul de buget pe anul 2015 a fost depus la PMB in vederea aprobarii in data de 20 ianuarie 2015, conform termenelor prevazute de legislatia in vigoare, insa nici acesta nu a fost aprobat, mai spun reprezentantii RADET.
Astfel, precizeaza acestia, in conformitate cu prevederile legale, regia a fost nevoita sa se incadreze in 90% din cheltuielile aprobate in bugetul pe anul 2014 pe perioada mentionata, in prezent, rezultand o neacoperire a necesarului de cheltuieli de aproximativ 15%.

In prezent, RADET Bucuresti practica tarifele aprobate in anul 2011, in timp ce furnizorii de energie termica, apa, gaze naturale, etc. au majorat anual preturile, se arata in planul de adminstrare al regiei. Pretul local de furnizare a energiei termice consumatorilor casnici in municipiul Bucuresti este, in continuare, de 137 lei/Gcal fara TVA, pre-aprobat in anul 2011, cand pretul energiei termice cumparate de la Electrocentrale Bucuresti era de 151,42 lei/Gcal. In anul 2015 pretul energiei termice aprobate prin decizii ANRE pentru Electrocentrale Bucuresti este de 186,07 lei/Gcal pentru consumatorii casnici (o crestere de 22,88 %) si de 216,70 lei/Gcal pentru consumatorii noncasnici (o crestere de 43,11 %).

RADET a cerut, pe 21 martie 2014, la Primaria Municipiului Bucuresti, majorarea preturilor si tarifelor practicate, insa solicitarea a fost respinsa.

Incepand cu anul 2014, Electrocentrale Bucuresti a instituit popriri in cuantum de 100% pe toate conturile RADET Bucuresti. Conducerea ELCEN a anuntat, pe 22 octombrie, ca reduce de la 100% la 50% poprirea pe conturile RADET Bucuresti pana la 15 decembrie, dand astfel posibilitatea regiei sa faca reparatii la reteaua de termoficare.

RADET Bucuresti a solicitat diminuarea popririi de suta la suta impuse pe conturile regiei, intrucat banii de care a dispus regia autonoma in ultima luna (octombrie) au asigurat doar plata drepturilor de personal si a combustibilului auto.

De asemenea, RADET a solicitat si Primariei Municipiului Bucuresti (PMB) banii necesari realizarii investitiilor in sistemul de transport si distributie a energie termice, explicand ca urgenta o reprezinta inceperea ultimelor 10 lucrari pentru solutionarea avariilor majore care pun in pericol continuitatea furnizarii agentului termic catre consumatori in sezonul rece si care, din cauza complexitatii lor trebuie sa fie efectuate de catre firme specializate.
Electrocentrale Bucuresti discuta cu RADET incheierea unui protocol de esalonare a datoriilor regiei, pe o perioada de zece ani, cu conditia ca pana la sfarsitul anului 2015, pe langa factura curenta, RADET sa achite 250 milioane lei, suma necesara platii furnizorilor de gaze.

Citeste si:

    Datoriile totale ale RADET catre ELCEN, la 31 august, erau in valoare de 3,58 miliarde lei.
    Directorul general al ELCEN Bucuresti, Marcel Octavian Nicolaescu, a declarat, la inceputul lunii, intr-o conferinta de presa, ca ELCEN nu incaseaza valoarea marfii pe care o vinde RADET, respectiv apa calda si caldura. Nicolaescu a mentionat ca nu se mai pune problema fuziunii cu RADET.

    Bugetul municipiului Bucuresti nu a fost niciodata gandit sa acopere integral subventia pentru energia termica livrata populatiei, conform ELCEN. Pentru 2015, Consiliul General al PMB a aprobat cu titlu de "subventie", reprezentand diferenta de pret la energia termica livrata populatiei, doar suma de 570,4 milioane lei, fata de 720 milioane lei, cat a fost fundamentat de RADET. Pana in prezent, din suma de 570 milioane lei, PMB a achitat 430 milioane de lei, ramanand de achitat 140 milioane de lei.

    Citeste si:

      In opinia oficialilor ELCEN, CGMB trebuie sa rectifice in regim de urgenta bugetul PMB, astfel incat sa aloce cu titlu de subventie pentru RADET Bucuresti inca cel putin 200 milioane de lei, suma ce trebuie platita in acest an, in integralitate, catre ELCEN.
      RADET este operatorul sistemului public de alimentare cu energie termica in Bucuresti, asigurand 72% din necesarul de energie termica al Capitalei. RADET Bucuresti administreaza circa 4.000 de kilometri de conducte, fiind cel mai mare sistem de termoficare din Romania. Sistemul de Alimentare Centralizata cu Energie Termica are ca beneficiari aproximativ 570.000 apartamente cu peste 1,22 milioane locuitori si 5.429 de institutii, obiective sociale si agenti economici.

      Producatorul de energie ELCEN furnizeaza 90% din energia termica a Bucurestiului si este controlat de stat, prin Ministerul Energiei.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Economie »


      Setari Cookie-uri