WALL-STREET.RO a luat mai multe reactii ale mediului de business in ultimele zile.

Radu Timis, presedintele Asociatiei Romane a Carnii si manager CrisTim

Radu Timis, presedintele Asociatiei Romane a Carnii si manager CrisTim

"Romania nu este pregatita pentru alegeri anticipate. Am fost din alegeri in alegeri, cred ca trebuie sa ne asezam putin si sa stim ce vrem. Acum suntem foarte bulversati din toate punctele de vedere. Mediul de afaceri va fi in mod sigur afectat pana se instaleaza noul guvern, pana isi creeaza echipa si structura”.

Florin Jianu, presedintele Patronatului Tinerilor Intreprinzatori si fost ministru pentru IMM, mediu de afaceri si turism

Florin Jianu, presedintele Patronatului Tinerilor Intreprinzatori si fost ministru pentru IMM, mediu de afaceri si turism

„Nu sunt de acord cu alegerile anticipate. Romania ar ramane fara bugetul pentru anul viitor si, totodata, va fi impiedicata aparitia noilor forte politice. Trebuie sa lasam timp pentru aparitia unor noi categorii de forte publice. Asa cum in 1989 a dat un semnal extrem de puternic, Romania face acum acelasi lucru printr-o generatie extrem de tanara. In alte tari, acestea sunt extrem de pasive si absente. Dam intregii lumi o lectie”.

Dragos Petrescu, proprietarul lantului City Grill, Trattoria Buongiorno si Caru' cu Bere

Dragos Petrescu, proprietarul lantului City Grill, Trattoria Buongiorno si Caru' cu Bere

"Pe de o parte, faptul ca Guvernul isi asuma resposabilitatea este cumva normal, pe de alta parte faptul ca intram in proces de renumire a unui alt guvern va duce la un blocaj temporar, care nu face bine astazi mediului de afaceri. Adica toate legile care erau in curs de a fi adoptate se vor bloca, procedurile legate de siguranta, incendii si alte reglemetari care este nevoie sa fie schimbate vor fi amanate. Ca orice antreprenor care are un business in desfasurare, faptul ca vor veni altii care vor avea alte idei va prelungi starea de blocaj. Nu sunt foarte incantat".

Dragos Anastasiu, proprietarul grupului Eurolines Romania

Dragos Anastasiu, proprietarul grupului Eurolines Romania

"Ce se intampla in Romania acum este un fel de resetare a societatii romanesti, un fel de punct si de la capat. Intr-un moment emotional lumea si-a deschis gura. Asta simt in momentul de fata, resetare. Valorile, corectitudinea, onestitatea, dreptatea, incep din nou sa aiba semnificatie. Lumea a avut nevoie de un moment de zguduire ca sa se exprime foarte clar".

"Ce s-a intamplat in Romania in ultimii doi ani nu a fost rau, se putea si mult mai bine fara doar si poate, dar a existat o crestere permanenta sustenabila, s-au pus bazele unui mediu de afaceri mai prietenos, inclusiv din punctul de vedere al birocratiei si taxelor. S-au facut lucruri in acest ultimi doi ani si daca nu cumva intram intr-o instabilitate politica, dar nu cred sa fie, atunci nu cred ca va fi afectat mediul de business".

Daniel Truica, proprietarul Vola.ro

Daniel Truica, proprietarul Vola.ro

"In general, orice situatie politica instabila se reflecta negativ in mediul economic. Dar as remarca faptul ca ceea ce se doreste acum in strada este eliminarea unor practici de guvernare care nu trebuie sa mai existe intr-un stat modern, membru al UE. Eliminarea coruptiei, reducerea birocratiei sunt de altfel deziderate ale mediului de afaceri, exprimate de multe ori in ultimii ani. Sper ca dupa foarte multe false starturi ne vom sufleca manecile cu totii, guvernanti si mediul de afaceri, si vom putea construi ceva mai bun, pe termen lung".

"Imi doresc un premier si un guvern care sa-mi promita aceste schimbari intr-un mod credibil, fie ca este tehnocrat, sustinut politic sau de pe Marte".

Liviu Stoleru, membru in Consiliul de Administratie si director Cemacon

Liviu Stoleru, membru in Consiliul de Administratie si director Cemacon

“Daca manifestarile de strada, care au dus la caderea Guvernului, s-ar transforma intr-un obicei am deveni una dintre cele mai puternice forte ale Europei. Din pacate romanilor le lipseste simtul civic, iar acest lucru se vede. Suntem condusi de cateva sute de oameni, dar care nu au, in marea majoritate a cazurilor, de-a face cu valorile tarii. Daca oamenii ar fi atenti si ar taxa orice observa ca nu e bun am arata ca suntem vii, ca existam. Nu traim in Romania doar doar ca sa mancam, sa facem concedii sau pur si simplu sa mergem la serviciu. Ceea ce se intampla acum in strada este un lucru absolut fabulos. Trebuie sa se intelegea ca existam si ca luam atitudine”.

“Pentru comunitatea de business acest lucru nu inseamna nimic. Putem sa speram ca va fi mai bine si ca se va improspata lumea si vor pleca unii si vor veni unii mai vizionari, dar se poate intampla sa plece <<ai nostri>> si sa vina tot <<ai nostri>>. Eu nu ma entuziasmez pentru ca o schimbare nu face nimic. Trebuie sa vede miscari vizibile. Trebuie sa existe o continuitate si ar trebui lasate niste strategii si planuri deja anuntate sa se implementeze si sa se optimizeze".

Alexandros Ignatiadis, proprietar Octagon Contracting & Engineering

Alexandros Ignatiadis, proprietar Octagon Contracting & Engineering

"Ceea ce vedem este o reactie sanatoasa a populatiei, indreptata in directia celor responsabili. Urmarea iesirilor din strada si a protestelor, ce a condus la demisia guvernului inainte cu cateva luni de alergeri este una neproductiva. (…) Romania se afla pe o panta economica ascendenta, dar acest lucru nu va face altceva decat sa conduca la o noua criza de moment, cel putin pana la alegerile care vor avea loc anul viitor. Vorbim, astfel, despre o paralizie in piata, iar acest lucru se va intampla pana la formarea unui nou guvern”.

“Alegerile anticipate ar fi cea mai productiva decizie. In loc sa mai cheltuim bani pe campanii, mai bine se va chema poporul la alegeri. Atunci ar fi democratic, practic exprimarea vointei populare facuta cat mai devreme. Vom vedea daca este adevarata sau era un pretext de a canaliza furia pe motive politice”.

Octavian Badescu, fondatorul Sameday Courier

Octavian Badescu, fondatorul Sameday Courier

"Este prematur sa ma pronunt in ceea ce priveste schimbarile care vor avea loc ca urmare a demisiei Guvernului. In ceea ce priveste viitorul premier este de preferinta sa se priceapa, acum daca el vine din politica sau nu este mai putin important. Pe tiparul Mariana Gheorghe de la Petrom, Dragos Anastasiu, Mihai Marcu, ar fi cineva potrivit, din mediul de business sau antreprenorial. Insa schimbari radicale nu poate face un singur om. Nu ar trebui sa avem asteptari iesite din comun".

Sergiu Negut, business angel si decan al MsM

Sergiu Negut, business angel si decan al MsM

„Mi-e teama ca nu avem clar evidentiat in societate un grup care sa ne asigure tranzitie usoara la viitor. In momentul acesta mai degraba ne uitam cu incertitudine la viitor, dincolo de impactul imediat al demisiei”.

"Situatia traditionala in care romanii sunt pasivi tine de trecut. Acum trebuie sa ne obisnuim cu faptul ca romanii sunt activi din punct de vedere social si ca pot influenta masiv o schimbare atunci cand este necesara. Putem observa o desteptare a constiintei civice care ne bucura”.

Grigore Chis, director Broker Cluj

Grigore Chis, director Broker Cluj

“Protestele si miscarea de strada de zilele acestea sunt doar lucruri pozitive. Nu vad nimic negativ in reactia populatiei. Ce s-a intamplat in ultima perioada arata un singur lucru: faptul ca Romania se schimba in bine si se schimba inclusiv in privinta modelului de business practicat pana acum. Din ce in ce mai putini au curajul sa faca afaceri modelul vechi, cu ‘spaga’ si licitatii tructate. Ma astept la schimbari in mediul economic si mai ales in ceea ce priveste felul in care se fac afaceri cu statul; competitivitatea trebuie sa dicteze, nu interesele personale”.

“Este de asteptat sa vedem o schimbare a clasei politice; asta se cere in momentul de fata in strada. Din perspectiva mediului de afaceri, nu doar mediul politic trebuie sa se schimbe, ci mai ales institutiile de stat, pentru ca de multe ori acolo este cea mai mare problema. Cred ca Romania se afla in fata unei situatii si a unor schimbari precum cele de dupa mineriade, cand Mugur Isarescu a fost numit premier intr-un guvern de tehnocrati si au fost luate deciziile pe baza carora am avut cresterea economica din 2000-2004”.

Alexandru Lapusan, cofondator si director Zitec

Alexandru Lapusan, cofondator si director Zitec

“Caderea Guvernului nu ne afecteaza si in niciun caz nu ne afecteaza negativ pentru ca noi nu avem deloc contracte cu statul. Pe de alta parte, masurile luate in ultimul an de Guvernul Ponta, au fost, suprizator, masuri bune, liberale. De exemplu, scaderea CAS, scaderea impozitului pe dividende. Mi-as dori ca aceste masuri sa fie continuate si de Guvernul care va urma. In ceea ce priveste felul in care ar putea fi influentate bugetele clientilor, cred ca nu se va intampla nimic. De obicei, clientii straini cu care lucram nu sunt foarte atenti la aceste aspecte, iar clientii din Romania sunt companii private, care nu au contracte cu statul”.

Alin Stanciu, fondator si CEO al FashionUp

Alin Stanciu, fondator si CEO al FashionUp

“Faptul ca atat de multi oameni au iesit in strada este un lucru pozitiv, dar daca au iesit doar ca sa dea jos anumite persoane politice nu este pozitiv. Mi-e frica ca ei sa nu uite ce trebuie facut si ca aceste proteste nu vor avea o finalitate constructiva. In ultimele zile am fost asaltat pe Facebook de mesaje pline de ura, dar foarte putine aveau ceva constructive in ele. Nu putem renunta la politic. Totusi cei din zona politica ne conduc. Nu zic ca cineva de 20 de ani sa isi asume sa intre in politica, dar o finalitate ar fi ca cineva din zona de 35-40 de sa isi asume aceste lucru, sa vina cu modele si propuneri. Sunt destul de speriat de faptul ca intotdeauna eu am fost liberal, sunt antreprenor. Insa nu pot sa nu observ ca acest Guvern Ponta m-a ajutat mult in business, a luat niste masuri care sunt singurele care mi-au adus niste bani in companie. Si, astfel, ma intreb daca eu mai sunt liberal pentru ca nu mai vad diferente majore intre doctrine".