Economia mondiala va inregistra o crestere mediocra in urmatorii doi ani, din cauza incetinirii din China si alte state emergente, avertizeaza marti un raport al agentiei de evaluare financiara Moody’s.

Cresterea economica lenta va impiedica guvernele sa reduca datoriile publice, iar bancile centrale nu vor majora semnificativ dobanzile. Raportul avertizeaza totodata ca autoritatile nu dispun de instrumente de protectie fiscale si de politica monetara care sa protejeze economiile de posibile socuri, scrie Mediafax.

Moody's anticipeaza ca PIB-ul statelor din G20 va avansa in medie cu 2,8% in perioada 2015-2017, cu numai 0,3 puncte procentuale mai mult fata de intervalul 2012-2014 si sub media de 3,8% inregistrata intr-o perioada de cinci ani care a precedat criza financiara mondiala. Estimarile sunt aproape similare cu cele incluse in raportul trimestrial publicat in august de agentie.

Principalele riscuri pentru perspectiva economiei mondiale sunt generate de impactul incetinirii cresterii in China si de un efect peste asteptari al inaspririi conditiilor de finantare externa si interna pentru alte state emergente.

"Efectele directe ale acestor riscuri asupra economiei mondiale vor fi probabil limitate. Totusi, economiile avansate nu vor putea sa faca prea multe pentru a sustine cresterea economiei globale, avand in vedere spatiul limitat de manevra avut de politicile fiscale si monetare si nivelul ridicat al indatorarii din anumite sectoare si tari", se arata in raport.

In China, Moody’s anticipeaza o crestere a PIB de putin sub 7% in acest an, 6,3% in 2016 si 6,1% in 2017. Moody’s nu se asteapta la o crestere semnificativa a preturilor energiei, metalelor si altor resurse naturale, in urmatorii doi ani. Efectele economice ale preturilor scazute ale materiilor prime se vor extinde in alte sectoare, prin lanturile de furnizori, limitand cresterea veniturilor populatiei.

Incetinirea cresterii in statele emergente nu va influenta semnificativ economiile avansate, unde perspectivele sunt sustinute de politicile monetare relaxate care vor continua in anii urmatori. Cresterea economica va fi in mare parte stabila in Statele Unite, Europa si Japonia. Pentru perioada 2015-2017, Moody’s anticipeaza o crestere medie de circa 2,5% in SUA, Marea Britanie si Coreea si de 1,5% in zona euro.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri