Preturile au crescut in octombrie cu 0,28% fata de luna anterioara, rata anuala ajungand la ‐1,6%, potrivit datelor anuntate miercuri de Institutul National de Statistica (INS). Cea mai mare scumpire la alimente a fost consemnata de cartofi.

Alimentele s-au scumpit cu 0,5%, cea mai mare majorare, de 6,38%, fiind consemnata la cartofi. Preturile marfurilor nealimentare au avansat cu 0,13%, iar tarifele serviciilor au urcat cu 0,27%. Comparativ cu decembrie 2014, preturile sunt mai mici cu 1,35%.

"Cresterea medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (noiembrie 2014 ‐ octombrie 2015) fata de precedentele 12 luni (noiembrie 2013 ‐ octombrie 2014), calculata pe baza IPC, este de‐0,2%. Determinata pe baza IAPC, cresterea este de ‐0,1%", arata INS, intr-un comunicat, citat de Mediafax. In septembrie, preturile au crescut cu 0,26%, iar rata anuala a inflatiei a ajuns la -1,7%, revenind astfel la nivelul din iulie, dupa ce in august se adancise la -1,9%, pe fondul cresterii preturilor de consum cu 0,9% la alimente si cu 0,1% la servicii in cursul lunii septembrie.

Rata anuala a inflatiei a ajuns in teritoriu negativ in iunie, pentru prima data in ultimii 25 de ani, la -1,6%, dupa ce preturile au fost mai mici cu aproape 3% fata de mai, pe fondul reducerii TVA la alimente si bauturi la 9% de la 1 iunie. BNR a revizuit din nou, joi, prognoza pentru rata anuala a inflatiei, la -0,7% pentru finele acestui an, in scadere cu 0,4 puncte procentuale fata de estimarea din august, si la 1,1% pentru sfarsitul anului viitor, cu 0,4 puncte procentuale in crestere. Scenariul bancii centrale privind inflatia include prevederile Codului Fiscal si modificarile aduse prin ordonanta de urgenta din octombrie.

"Fara impactul de runda I al reducerii cotei TVA, rata prognozata a inflatiei ar atinge 2,1% la sfarsitul acestu an si la 2,7% in 2016", a afirmat luni guvernatorul BNR, Mugur Isarescu in conferinta de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflatiei. El a aratat ca rata anuala a inflatiei este anticipata la valori negative pana in mai 2016, urmand sa revina ulterior in teritoriu pozitiv, dar inferioare, pana la sfarsitul anului urmator, limitei inferioare a intervalului tintei BNR, de 2,5% plus/minus un punct procentual, deci sub 1,5%.

Rata anuala a inflatiei este estimata a reintra in interiorul intervalului in 2017. La prognoza din august, BNR estima o inflatie de -0,3% in 2015 si de 0,7% pentru finele anului urmator.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri