Industria constructiilor de masini a devenit principalul sustinator al exportului romanesc in primele sase luni ale anului 2006, cu o pondere de 30% (3,8 miliarde de euro) in total exporturi, releva datele unui studiu realizat de Comisia Nationala de Prognoza.
Produsele industriei constructiilor de masini au crescut la export, pe primele sase luni ale anului curent, cu 45,4% (1,19 miliarde de euro), fata de semestrul intai al anului trecut. Cele mai importante cresteri s-au inregistrat la masini si aparate electrice cu 40,8% (736 milioane de euro) si la mijloace de transport cu 157% (442,1 milioane de euro).

"Se poate spune ca economia romaneasca a inceput sa raspunda cererii externe, orientandu-se cu prioritate catre produse cu valoare adaugata ridicata prin aceasta explicandu-se majorarea semnificativa a exporturilor de produse ale industriei constructiilor de masini", se arata in analiza CNP, consultata de NewsIn.

Cresterea inregistrata la exportul de aparate si masini mecanice si electrice a fost sustinuta de cresterea exportului de reactoare nucleare incalzitoare, masini, aparate mecanice cu 51,1% (353,1 milioane de euro), iar exportul de mijloace de transport a crescut pe baza majorarii exportului de autovehicule cu 74,8% (350.3 milioane de euro). Constructiile de masini si industria usoara detin impreuna 52,7% din totalul exporturilor.

In primele sase luni ale anului produsele industriei usoare au avut un ritm de crestere al exportului de 1,9% (43,9 milioane de euro) , ca urmare a exportului de incaltaminte cu 4,8%, dar al scaderii exportului de materii textile si produse cu 0,3%. Exportul total a depasit cu 638 de milioane de euro estimarile CNP, iar in cazul importului cu 300 de milioane. "in acest context putem spune ca la finele semestrului I 2006 deficitul comercial FOB-FOB realizat este mai mic cu aproximativ 340 de milioane de euro decat cel prognozat, ceea ce ar putea contribui la mentinerea deficitului de cont curent in PIN sub 9% la final", se arata in analiza Prognozei.

Exportul de bunuri in primul semestru, in valoare de 12,68 miliarde de euro, a fost practic egal cu exportul realizat pe intreg anul 2001. La produsele agro-alimentare, ale industriei chimice si articole piatra, ciment, sticla, realizarile s-au situat sub estimari.

Structura pe marfuri a importurilor este dominata tot de produsele industriei constrcutiilor de masini, care detin o pondere de 35,9% in total exporturi. Importul de mijloace de transport detine o pondere de 10,6% din total importuri, in crestere cu 0,5 puncte procentuale comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Deficitul inregistrat pe primul semestru al anului curent pe sectorul constructiilor de masini a fost de 2,7 miliarde de euro, in crestere cu 17,2% fata de anul trecut.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri