Mentinerea steguletelor rosii pe domeniul agriculturii nu mai este justificata, a declarat ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, argumentand ca problemele semnalate de Comisia Europeana in ultimul raport de monitorizare sunt aproape rezolvate.
Flutur a precizat ca in peste 60% dintre comunele din Romania au fost identificate parcelele agricole, iar in peste 1200 de comune se fac verificari, pentru a se vedea daca declaratiile facute de fermieri corespund cu planul elaborat. Ministrul a declarat ca digitizarea va fi terminata pana la sfarsitul lunii septembrie, iar pana la sfarsitul lunii octombrie va fi finalizata si verificarea in teren a veridicitatii declaratiilor fermierilor.

Ministrul a estimat ca in luna decembrie vor fi acreditate si Agentia de Dezvoltare Rurala si Agentia de Plati, astfel incat, de la 1 ianuarie 2007, sa devina functionale, informeaza NewsIn. In ceea ce priveste steguletul rosu primit de Romania pentru colectarea si incinerarea deseurilor animale, Flutur a precizat ca spera ca, pana la sfarsitul anului, sa fie infiintate cele trei puncte de incinerare a deseurilor animale si reteaua de puncte de colectare, avand in vedere ca firma care a castigat licitatia si-a respectat pana acum obligatiile asumate.

In privinta punctelor de inspectie la frontiera, el a spus ca peste doua zile va fi receptionat si ultimul punct de inspectie, prin care vor intra in UE marfuri de origine animala si animale vii, iar procesul de identificare a animalelor a fost aproape finalizat, identificarea cabalinelor urmand sa fie incheiata pana la afarsitul anului.

Referitor la absorbtia fondurilor europene dupa integrare, ministrul a precizat ca utilizarea fondurilor provenite din programul SAPARD a fost un test apreciat de comisarul european pentru agricultura. "Comisarul pentru agricultura a fost de acord sa prelungeasca programul SAPARD cu inca un an si va propune Comisiei Europene acest lucru, tocmai pentru ca ne-am miscat foarte repede si am depus proiectele cu cinci luni mai repede", a declarat ministrul.

Flutur a precizat totodata ca domeniul pe care il gestioneaza a fost cel mai dificil, avand in vedere ca peste 60% dintre normele europene care trebuie adoptate se refera la sectorul agricol. "Trebuie sa plecam de la o realitate, ca sectorul agricol reprezinta peste 60% din aquis-ul comunitar [...], numarul de masuri care a trebuit luate e de ordinul miilor, daca facem o comparatie cu alte domenii", a declarat Flutur.

Romania a primit, la ultimul raport de monitorizare, in luna mai, trei stegulete rosii pentru domeniul agriculturii. Unul dintre domeniile marcate cu stegulet rosu se refera la functionalitatea Agentiei de Plati si Interventii, prin intermediul careia vor fi distribuite subventiile acordate in agricultura de UE dupa integrare. Al doilea domeniu marcat, de asemenea, cu un stegulet rosu este Sistemul integrat de administrare si control in agricultura (IACS), cu ajutorul caruia, prin fotografiere, sunt identificate parcelele care sunt cultivate pe terenurile agricole. Sistemul consta in harti digitale pe baza carora se face plata subventiilor. Al treilea domeniu este cel ecarisajul, respectiv colectarea si incinerarea animalelor moarte.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri