Cresterea investitiilor publice in infrastructura, a PIB-ului potential, a exporturilor, precum si cresterea colectarii veniturilor publice prin conformarea voluntara a contribuabililor si accelerarea informatizarii ANAF se numara printre obiectivele ministrului propus pentru Finante, Anca Dragu.

"Ce m-a determinat sa accept aceasta propunere extrem de onoranta de a prelua Ministerul Finantelor a fost experienta mare, care m-a facut sa cunosc multe dintre aspectele economiei romanesti, am incercat o perioada lunga sa gasim solutii impreuna cu dumneavoastra. Cand mi s-a oferit aceasta sansa, sa vin de partea cealalta a mesei, am acceptat imediat propunerea", le-a transmis luni ministrul propus pentru portofoliul Finantelor, Anca Dragu Paliu, deputatilor si senatorilor din comisiile reunite de Buget-Finante in cadrul audierilor, care au inceput in jurul orei 15.00, potrivit Mediafax.

Ea le-a sumarizat parlamentarilor experienta sa profesionala, spunand ca aceasta o va ajuta in noua pozitie care i s-a propus. Dragu Paliu a mentionat ca baza pe care doreste sa implementeze programul pentru minister este una buna, intrucat Romania a revenit pe crestere economica dupa criza, cu un ritm sustinut de crestere, superior mediei europene.

"Acest lucru se datoreaza si unui progam serios de consolidare fiscala, promovat incepand din 2009, care a condus la o crestere a increderii in economia romaneasca, ceea ce a creat premisele reluarii cresterii economice.Urmarim cresterea economica care, in cele din urma, sa fie simtita de fiecare roman", a adaugat Dragu Paliu.

Printre obiectivele pe care le are se numara accelerarea investitiilor si exporturilor, avand in cedere ca motorul cresterii economice a migrat in ultima vreme spre consum, apreciind ca intre cele trei componente trebuie sa existe un echilibru. "O alta provocare la nivel macroeconomic este aceea de crestere a potentialului economiei romanesti. Aceasta se poate face prin continuarea unui program serios de reforme structurale. Romania trebuie sa concretizeze toate elementele care fac posibila cresterea economica si sa avem ritmuri superioare de crestere pentru a ne asigura o convergenta mai rapida la nivelul statelor UE, mai ales din punct de vedere al indicatorilor din zona nivelului de trai", a mai spus Dragu Paliu.

Ministrul desemnat a apreciat ca politica fiscal-bugetara prudenta din ultima perioada se poate observa intr-un deficit bugetar revenit sub limitele agreate la nivel european si intr-o datorie publica de 40% din PIB, care situeaza Romania in plutonul fruntas al tarilor UE.

In ceea ce priveste politica fiscal-bugetara, Paliu intentioneaza sa o foloseasca drept un instrument de crestere economica, prin folosirea "judicioasa" a masurilor puse la dispozitie.Pentru perioada imediat urmatoare a mandatului are in vedere finalizarea bugetului pentru 2016, asigurarea predictibilitatii fiscale, la care a precizat ca tine foarte mult, intrucat va asigura o crestere a increderii in economia romaneasca si va determina investitorii straini sa continue sa investeasca in economia romaneasca, pentru a ajunge la dezideratul de crestere a potentialului economic.

"Un alt deziderat este cresterea investitiilor publice, pentru a carei stimulare consider ca este necesara o prioritizare a proiectelor de investitii si asigurarea unei bugetari multianuale a acestor proiecte. Unele incep sa fie finantate 1-2 ani, apoi sunt abandonate, ceea ce poate fi o pierdere de resurse", le-a mai transmis Dragu Paliu parlamentarilor din comisiile de Buget-Finante.

O alta prioritate pe care oficialul o are in vedere se refera la cresterea colectarii veniturilor publice, prin accelerarea procesului de informatizare pentru a avea o imagine mai buna a situatiei, dar in primul rand prin cresterea gradului de conformare voluntara, prin plasarea contribuabilului in centrul sistemului.

"Noi lucram pentru contribuabil. Si eu platesc taxe la ghiseu si stiu cat este de greu pentru angajatii de acolo sa faca fata situatiei, dar si pentru noi ca si contribuabili. Sunt lucruri mici care se pot realiza si pot creste gradul de conformare voluntara. E mai simplu sa platesti datoriile, sa pleci acasa linistit decat sa te duci sa te lupti cu autoritatile. Pentru realizarea acestor prioritati doresc sa colaborez strans cu dumneavoastra, sunteti alesii poporului, noi suntem partea executiva", si-a incheiat Dragu Paliu discursul in fata paralmentarilor.

Anca Paliu Dragu are 42 de ani, si-a inceput cariera la BNR si a continuat ca economist la biroul local al Fondului Monetar International timp de 11 ani, pana la inceputul anului 2013, cand a fost recrutata de Comisia Europeana.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri