Bugetul pentru anul 2016 cuprinde toate majorarile salariale aprobate, respectiv cu 25% pentru personalul din unitatile sanitare si din sistemul de asistenta sociala, inclusiv a indemnizatiilor persoanelor cu handicap, cu 15% a celor din invatamant, din decembrie, si cu 10% pentru restul bugetarilor.

Masurile aprobate de Parlament si Guvern in acest an au ca efect anul viitor majorarea cheltuielilor bugetare cu circa 12,6 miliarde lei, cheltuieli incluse in constructia bugetului pe 2016, scrie Mediafax.

Printre acestea se numara dublarea alocatiei de stat pentru copii, din luna iunie a acestui an, de la 42 de lei la 84 de lei, cu un impact de 1,8 miliarde lei, si majorarea indemnizatiilor veteranilor de razboi si ale persoanelor persecutate din motive etnice si politice, care au un impact de 0,6 miliarde lei, potrivit datelor prezentate de fostul ministru al Finantelor, Eugen Teodorovici, intr-o conferinta de presa, la prezentarea bilantului de mandat.

Totodata, sunt incluse majorarile salariale cu 25% pentru personalul din unitatile sanitare (impact de 1,8 miliarde lei), cu 15% pentru personalul din sistemul de invatamant incepand din decembrie(1,7 miliarde lei), dupa ce salariile acestora au crescut cu 5% de la 1 martie si cu inca 5% de la 1 septembrie.

Cheltuielile bugetului general consolidat, prevazute la 248,2 miliarde lei (33,2% din PIB), mai cuprind cresterea salariilor cu 12% pentru personalul din institutiile publice de subordonare locala (cu un impact bugetar de 1,3 miliarde lei), majorarea cu 25% a salariilor pentru personalul din sistemul de asistenta sociala (556 milioane lei), inclusiv a indemnizatiilor persoanelor cu handicap (240,6 milioane lei), precum si cresterea salariilor cu 10% pentru restul personalului bugetar (3,026 miliarde lei).

De asemenea, au fost prevazute actualizarea normei de hrana si echipament pentru militari si politisti (1 miliard lei), instituirea pensiilor de serviciu pentru grefieri, personal navigant, personal diplomatic si consular, functionari publici parlamentari (0,3 miliarde lei).

La estimarea cheltuielilor bugetare s-a mai avut in vedere majorarea pensiilor cu 5%. Bugetul general consolidat prevede cheltuieli pentru sanatate de 30,4 miliarde lei, reprezentand 4,1% din PIB, cu 2,3 miliarde lei mai mult decat in acest an si cu 3,7 miliarde lei peste nivelul de anul trecut.

Pentru invatamant, cheltuielile sunt de 23,7 miliarde lei, cu o pondere de 3,2% din PIB, in urcare cu 1,6 miliarde lei fata de acest an (exclusiv sumele aferente titlurilor executorii) si cu 5,5 miliarde lei fata de anul trecut (exclusiv sumele aferente titlurilor executorii).

La asigurari si asistenta sociala au fost cuprinse cheltuieli de 83,3 miliarde lei, reprezentand 11,2% din PIB, cu 3,5 miliarde lei mai mult decat in 2015 si cu 8,3 miliarde lei fata de 2014. Cheltuielile cu investitii cuprinse in bugetul general consolidat sunt in suma de 32,9 miliarde lei, reprezentand 4,4% din PIB.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri