Investitiile de cel putin un milion de euro in dezvoltare regionala, mediu, cercetare si resurse umane beneficiaza de imprumuturi cu dobanda preferentiala, exceptari, reduceri si amanari la plata taxelor locale, conform proiectului legii investitiilor
Potrivit proiectului de act normativ, prezentat de catre vicepremierul Bogdan Pascu, investitorii pot beneficia de acordarea de imprumuturi cu dobanda preferentiala, li se asigura accesul gratuit la retelele de utilitati si dreptul de folosinta asupra unor proprietati din domeniul privat al statului sau al autoritatilor locale, primesc subventii si asistenta din partea autoritatii responsabile cu implementarea acestei legi si beneficiaza de exceptari, reduceri sau amanari de la plata taxelor locale.

La acestea se acorda si alte facilitati fiscale, precum recuperarea pierderii fiscale din profitul obtinut pe urmatorii cinci ani dupa punerea in functiune a investitiei, utilizarea amortizarii accelerate pentru instalatiile sau echipamentele necesare investitiei, scutirea de la plata impozitului pe profit sau reducerea acestuia si scutirea sau reducerea de la plata TVA pentru instalatiile si echipamentele necesare investitiei.

Investitiile a caror valoare este mai mare decat echivalentul in lei a 75 de milioane de euro beneficiaza si de garantarea in proportie de maximum 80% a imprumuturilor. De altfel, majoritatea acestor facilitati vor fi acordate investitiilor care depasesc echivalentul in lei a 25 de milioane de euro.

Potrivit proiectului de act normativ, citat de NewsIn, facilitatile se acorda investitorilor care efectueaza intr-un interval de cel mult trei ani consecutivi de la data notificarii catre autoritatea responsabila cu acordarea facilitatilor, investitii a caror valoare este mai mare decat echivalentul in lei a 75 de milioane de euro (categoria I de investitii), investitii cu valoare echivalenta in lei cuprinse intre 25 si 75 de milioane de euro (categoria a II -a) si investitii a caror valoare echivalenta in lei este cuprinsa intre un milion si 25 de milioane de euro (categoria a III-a).

Proiectul conditioneaza acordarea facilitatilor pentru investitiile care urmaresc cel putin unul dintre urmatoarele patru obiective: dezvoltarea regionala, respectiv investitii in dezvoltarea rurala sau infrastructura, protectia si reabilitarea mediului, activitati de cercetare care contribuie la deschiderea de noi piete in Romania si la cresterea competitivitatii economiei romanesti sau dezvoltarea resurselor umane si promovarea incluziunii sociale, care se concretizeaza in crearea de locuri de munca, angajarea persoanelor defavorizate si pregatirea profesionala a angajatilor. Nu vor putea beneficia de facilitatile prevazute in actul normativ investitiile in domeniile care sunt excluse in mod expres de regulamentele emise de Consiliul Concurentei in privinta ajutorului de stat.

Acordarea facilitatilor mai este conditionata de asumarea obligatiei de catre investitori de a mentine investitia efectuata pentru o perioada de cel putin 15 ani de la data finalizarii investitiei (pentru cele de categoria I), cel putin 10 ani - pentru cele de categoria a II-a si cel putin cinci ani de la data finalizarii investitiei, pentru cele de categoria a III-a.

Facilitatile vor fi acordate totodata numai pentru o perioada limitata, in functie de valoarea investitiei, cu exceptia cazului in care acelasi act normativ are alte prevederi. Astfel, pentru investitii de categoria I, facilitatile se acorda pe o perioada de 60 de luni de la data notificarii de catre autoritatea responsabila cu acordarea facilitatilor, pentru categoria a II-a - 48 de luni, iar pentru cele de categoria a III-a, 30 de luni.

Implementarea si monitorizarea aplicarii legii se vor face de catre o autoritate a carei structura, organizare si functionare vor fi stabilite prin hotarare de Guvern. Legea care reglementeaza in prezent promovarea investitiilor directe (332/2001) va fi abrogata la data intrarii in vigoare a acestui act normativ, iar investitorii care au primit facilitati potrivit vechii legi vor beneficia in continuare de drepturile obtinute, pina la analizarea situatiei acestora de catre autoritatea responsabila, dar numai pana la 31 decembrie 2006. Investitiile aflate in derulare potrivit legii in vigoare pot beneficia, la cerere, de facilitatile prevazute in noul act normativ, dar numai daca indeplinesc conditiile de eligibilitate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri