Sistemul achizitiilor publice necesita o "reforma profunda", care depinde de eforturile celor 18 institutii cu responsabilitati in domeniu, iar nerespectarea angajamentelor asumate de autoritati in aceasta privinta ar duce la suspendarea platilor UE,a declarat ministrul Finantelor, Anca Dana Dragu.

"Achizitiile publice trebuie sa devina un instrument de crestere economica. De aceea este extrem de importanta respectarea termenelor asumate prin planul de actiune aferent Strategiei nationale de reforma in achizitii publice. Abaterea de la acestea poate conduce la suspendarea platilor pe toate programele cu finantare europeana", a spus Dragu la o conferinta organizata de Ambasada Germaniei la Bucuresti impreuna cu Camera de Comert si Industrie Romano-Germana pe tema licitatiilor publice, potrivit Mediafax.

Ea a adaugat ca este foarte important ca achizitiile sa nu mai reprezinte un blocaj in cheltuirea fondurilor publice, ci o modalitate transparenta de atribuire a contractelor in conditiile unei concurente reale.

"Este necesar un efort comun din partea mai multor institutii pentru realizarea unei reforme profunde in acest domeniu. Acum exista 18 institutii responsabile pentru ca sistemul sa se reformeze, de la ANAP pana la Curtea de Conturi. De aceea este nevoie de un efort comun si de un dialog permanent intre institutiile cheie", a spus Dragu.

Potrivit ministrului, un sfert dintre proceduri au o durata medie de sub 53 de zile, iar jumatate dureaza in medie sub 72 de zile. Cele mai multe autoritati contractante sunt din domeniul administratiilor locale (20% din total), urmate de cele din sanatate (18%) si de servicii publice (7%).

Strategia nationala de reforma in achizitii publice, aprobata in octombrie de Guvern, prevede o serie de masuri pentru perioada 2015 - 2016 cu efecte pentru intreaga perioada de programare bugetara 2014 - 2020. Agentia Nationala pentru Achizitii Publice, aflata in subordinea Ministerului Finantelor, este responsabila pentru implementarea strategiei.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri