Bugetul SRI creste in 2016 cu aproximativ 20% fata de anul in curs, iar cel al SIE cu aproximativ 7%, in timp ce SPP si STS vor primi anul viitor bani mai putini, Serviciul de Telecomunicatii Speciale avand o scadere drastica, de 37%, potrivit proiectului Legii bugetului publicat de guvern.

Astfel, in randul serviciilor de informatii, SRI si SIE vor primi bani in plus. SRI va avea in 2016 un buget de 1,85 miliarde de lei, in crestere cu aproximativ 20% fata de anul trecut, potrivit Mediafax.

Cea mai mare crestere se inregistreaza la capitolul proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile, unde se vor aloca 36,5 milioane de lei, in conditiile in care, in 2015, suma alocata contributiei interne pentru astfel de proiecte a fost de numai 152.000 de lei.

Cheltuielile de personal ale SRI raman, in mare masura, aceleasi ca in 2015, in schimb vor fi reduse fondurile la capitolul cheltuieli de capital, cu 15%, precum si pentru alte cheltuieli si programe interne.

Pe de alta parte, Serviciul de Informatii Externe beneficiaza de o crestere a alocarilor cu 7% fata de 2015, bugetul ajungand acum la 272,5 milioane de lei. SIE va avea bugetul majorat cu aproximativ 4% pentru cheltuieli de personal si tot atatia bani pentru bunuri si servicii ca anul trecut. Se inregistreaza si o crestere cu circa 25% pentru cheltuielile de capital, insa proiectul de buget pe 2016 nu specifica si destinatia exacta a acestor sume.

In schimb, SIE va acorda si anul viitor burse, Guvernul alocand la acest capitol suma de 10 mii de lei, insemnand o majorare cu 25% a sumei alocate institutiei pentru anul 2015.

De mentionat ca, in 2015, atat SRI, cat si SIE, au beneficiat de rectificari bugetare pozitive.

Serviciul de Protectie si Paza va pierde, in 2016, aproximativ 3% din buget, potrivit proiectului initiat de guvern. Astfel, anul viitor, SPP va avea un buget de 163,8 milioane de lei, taieri fiind aplicate la capitolul cheltuieli de personal si la cel privind cheltuielile de capital.

Cu toate acestea, SPP va primi, in 2016, de 8 ori mai multi bani pentru reinnoirea parcului auto. Astfel, in proiectul de buget sunt alocate 8,6 milioane de lei pentru "masini, echipamente si mijloace de transport", in conditiile in care, anul trecut, Serviciul a avut un buget de numai 900.000 de lei la acest capitol.

Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) va avea bugetul diminuat cel mai drastic, fiind inregistrata o scadere cu aproximativ 37%. Cu toate acestea, bugetul pentru 2016 este comparabil cu cel alocat initial in 2015, avand in vedere ca si STS a beneficiat, in cursul anului, de rectificari pozitive. Astfel, in 2016, STS va avea un buget de 274 de milioane de lei, fiind reduse fondurile pentru bunuri si servicii cu 22% si la cheltuielile de capital, cu aproape 60%. Vor fi alocati astfel mai putini bani pentru constructii, chirii si parcul auto.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri