Bugetul pe 2016 al Ministerului Culturii (MC), de 757.261.000 de lei, a primit aviz favorabil, vineri, in Comisiile pentru cultura din Parlament, cu o suplimentare de 5 milioane de lei pentru continuarea negocierilor pentru achizitionarea sculpturii "Cumintenia Pamantului", de Constantin Brancusi.

Comisiile reunite pentru cultura din Senat si Camera Deputatilor au avizat favorabil, vineri, cu unanimitate de voturi, bugetul pe 2016 al Ministerului Culturii, scrie Mediafax.

Astfel, in 2016, Ministerul Culturii va primi cu 29,23% mai multi bani de la bugetul de stat fata de executia preliminata din 2015, respectiv 757.261.000 de lei, reprezentand 0,1% din PIB, in crestere de la 0,08% din PIB, anul in curs.

Acestui buget i se va adauga o suma de 5.000.000 de lei, in acest sens fiind adoptat cu majoritate de voturi un amendament "pentru exercitarea dreptului de preemptiune al Ministerului Culturii pentru sculptura 'Cumintenia Pamantului'". Acest amendament a fost propus de deputatul PNL Gigel Stirbu, presedintele Comisiei de Cultura a Camerei Deputatilor.

De asemenea, la bugetul Ministerului Culturii se va adauga o suma de 1.500.000 de lei, in acest sens fiind adoptat cu majoritate de voturi un amendament pentru includerea in Programul National de Restaurare a Monumentelor Istorice a Bisericii Unitariene Darjiu, monument UNESCO. Amendamentul a fost propus de Antal Istvan si Erdei D. Istvan, deputati UDMR, si de Vegh Alexandru, senator UDMR.

Prezent la dezbaterea Comisiilor de Cultura ale Parlamentului, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a vorbit despre investitiile cuprinse in proiectul de buget al Ministerului Culturii pe 2016.

In acest sens, ministrul Culturii a spus ca vor fi finalizate lucrarile de restaurare si consolidare la Palatul Culturii din Iasi si vor continua lucrarile de consolidare la Opera Nationala Bucuresti.

De asemenea, potrivit ministrului Culturii, in luna ianuarie vor incepe lucrarile de consolidare si restaurare la Muzeul National al Taranului Roman din Capitala. Printre institutiile de cultura care urmeaza sa fie consolidate si restaurate se numara si Muzeul National "George Enescu" din Bucuresti, dupa cum a explicat Vlad Alexandrescu.

Pe de alta parte, strategia Ministerului Culturii (MC) prevede obtinerea unor fonduri pentru organizarea unui concurs national de solutii de arhitectura pentru o viitoare sala de concerte, proiect care este "o prioritate a Ministerului Culturii", dupa cum a spus Vlad Alexandrescu.

Ministrul Culturii a spus ca strategia MC include si restaurarea cladirii Muzeului National de Istorie a Romaniei din Capitala. "Avem in vedere un studiu de proiectare pentru consolidarea si reabilitarea cladirii si lansarea unui concurs international de solutii pentru aceasta cladire", a spus Vlad Alexandrescu.

El a vorbit si despre importanta atragerii de fonduri nerambursabile pentru consolidarea cladirilor de patrimoniu in care functioneaza institutiile de cultura. De asemenea, Vlad Alexandrescu a spus ca este importanta atragerea de finantari si demararea procedurilor in vederea reabilitarii cladirii Teatrului "Lucia Blaga" din Cluj.

Un alt aspect la care s-a referit ministrul Culturii este Biblioteca Nationala a Romaniei (BNR) din Capitala, care, desi are sediul intr-o cladire impozanta, are probleme in privinta dotarilor si a personalului. "Lucrurile se prezinta mult sub ce ar trebui sa fie", a spus Vlad Alexandrescu, precizand ca se are in vedere suplimentarea personalului si cumpararea de mobilier, respectiv rafturi, pentru o parte din fondul de carte al BNR. "Cred ca aceasta institutie merita un efort national pentru aducerea la standardele pe care ni le dorim", a mai spus Vlad Alexandrescu.

De asemenea, ministrul Culturii a precizat ca proiectul de buget pe 2016 implica fonduri pentru continuarea accesului la cultura al minoritatilor nationale, fara a preciza insa la ce face referire cu exactitate.

Totodata, Vlad Alexandrescu a vorbit despre o serie de institutii din subordinea Ministerului Culturii care "se afla in stare grava manageriala si administrativa" si la care vor trebui identificate solutii, inclusiv de eficientizare a managementului. "Ma gandesc la tot ce inseamna domeniul cinematografic", a spus Vlad Alexandrescu, precizand ca situatia Regiei Autonome de Distributie si Exploatare a Filmelor RomaniaFilm (RADEF) este una dificila, criza fiind acutizata de evacuarea unor sali de cinema din subordinea regiei, care au risc seismic. El a mai spus si ca unele sali de cinema sunt inchiriate si gazduiesc inclusiv chioscuri cu diferite obiecte de activitate.

O importanta situatie prezentata de Vlad Alexandrescu in fata deputatiilor si senatorilor din Comisiile de Cultura a fost cea a sculpturii "Cumintenia Pamantului", de Constantin Brancusi, pentru a carei cumparare statul roman, prin Ministerul Culturii, se afla in negocieri cu actualii proprietari privati.

Astfel, Vlad Alexandrescu a spus ca detinatorii sculpturii doresc o suma de 20 de milioane de euro, insa doi experti independenti contactati de Ministerul Culturii ar fi evaluat acest obiect de arta la sume diferite, mult mai mici, respectiv de sub 10 milioane de euro.

"Sculptura face parte din categoria Tezaur, deci nu poate parasi teritoriul tarii", a mai spus Vlad Alexandrescu.

El a precizat ca o suplimentare a bugetului Ministerului Culturii cu o suma de bani ar permite acestei institutii sa continue negocierile cu proprietarii sculpturii in vederea cumpararii acesteia de statul roman si mentinerea in patrimoniul romanesc.

"E clar ca statul nu poate sa dea decat o anumita suma, dar, daca s-ar prevedea o farama in bugetul de anul viitor, cred ca asta ar fi o posibilitate de negociere cu familia (care o detine, n.r.)", a spus Vlad Alexandrescu.

El a vorbit si despre eventualitatea lansarii unei liste de subscribtie nationala, astfel incat publicul sa poata contribui la cumpararea acestei sculpturi pentru pastrarea ei in patrimoniul national.

Discutiile privind valoarea fondurilor care vor fi alocate pentru "Cumintenia Pamantului" in bugetul Ministerului Culturii de anul viitor au fost numeroase, iar senatorul PSD Georgica Severin, presedintele Comisiei pentru Cultura din Senat, a propus o suma de doar 2.000.000 de lei in acest sens, fata de 5.000.000 de lei cat a propus deputatul Gigel Stirbu.

Severin a spus ca a propus o suma mai mica in acest sens pentru a creste sansele ca aceasta sa fie adoptata si in Comisiile de Buget-Finante din Parlament.

"Suma pe care o alocam noi da un caracter simbolic", a spus Georgica Severin. "Unul din motivele pentru care am propus 2 milioane de lei a fost ca sa treaca la Buget-Finante (...) Daca vrem sa trecem aici numai de dragul de a trece (o suma mai mare, n.r.)", a spus Severin, precizand insa ca "tot la declaratii politice" s-a ajuns.

In schimb, deputatul PNL Theodor Paleologu a spus ca valoarea unei opere de Brancusi poate creste foarte mult in cazul unei vanzari a acesteia, facand referire la faptul ca si el a vrut sa cumpere o opera din tineretea artistului roman, care s-a vandut apoi la o suma foarte mare, respectiv de 27 de milioane de euro.

Paleologu a mai spus ca trebuie facut efortul financiar pentru "Cumintenia Pamantului", precizand ca o suma alocata in acest sens in bugetul pe 2016 al Ministerului Culturii ofera un temei ministrului Culturii pentru a continua negocierile cu proprietarii sculpturii si pentru o eventuala demarare a unei initiative de strangere de fonduri de la public in acest sens.

In cele din urma, dupa votul deputatilor si senatorilor din Comisiile reunite de Cultura ale Parlamentului, a fost alocata suma de 5.000.000 de lei pentru "Cumintenia Pamantului".

Dupa votarea bugetului Ministerului Culturii pe anul 2016 a avut loc si o scurta disputa verbala intre senatorul PSD Cristian Dumitrescu si deputatul PNL Theodor Paleologu, primul dintre ei spunandu-i celui de-al doilea ca nu se pricepe la arta.

Dupa votul de vineri din Comisiile de Cultura, proiectul de buget pe 2016 al Ministerului Culturii va intra, pe 16 decembrie, in atentia plenului Parlamentului.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri