Fondurile europene pentru agricultura romaneasca ar putea fi reduse cu un sfert la 1 aprilie 2007, daca Romania nu isi va indeplini angajamentele asumate in timpul procesului de negociere. Pentru prima data, Comisia va evalua situatia Romaniei pe baza unui audit extern. In Raportul din 26 septembrie, Comisia va insista pe finalizarea sistemului monitorizarii platilor pentru agricultura.

Fondurile europene pentru agricultura romaneasca ar putea fi reduse cu un sfert la 1 aprilie 2007. In raportul de la 26 septembrie, Comisia nu va solicita amanarea aderarii Romaniei, in schimb va recomanda o serie de "masuri adecvate" ("appropriate measures") de tipul reducerii fondurilor europene virate, daca Romania nu isi va indeplini angajamentele asumate in timpul procesului de negociere. Pentru prima data, evaluarea situatiei Romaniei nu va mai fi facuta printr-un raport al Comisiei, ci printr-un audit extern comandat de aceasta.

Desi reducerea fondurilor pentru Romania ar putea fi realizata imediat dupa 1 ianuarie, de indata ce clauzele de salvgardare postaderare intra in vigoare, un document la care se face referire intr-un material BBC arata ca tara noastra va primi un ragaz de trei luni inainte de a suferi retalieri din partea UE.

Fondurile pentru agricultura ar putea fi reduse cu un sfert

Principala zona sensibila pentru Romania ramane agricultura, Comisia solicitand insistent finalizarea sistemului monitorizarii platilor pentru agricultura. Comisarii europeni sunt ingrijorati ca, daca Romania si Bulgaria nu isi vor pune la punct sistemele de monitorizare a platilor, sprijinul financiar de la Uniune va ajunge la producatorii agricoli care nu au dreptul la sprijin financiar.

Dat fiind ca sunt in joc fonduri in valoare de cateva sute de milioane de euro, functionarea pietei interne a Uniunii Europene ar putea fi serios afectata, suficienta justificare pentru Comisie sa solicite introducerea masurilor de protejare a pietei interne. In perioada 2007-2009, Romania ar trebui sa primeasca 4,721 miliarde de euro, dintre care 3,921 miliarde pentru mecanismele Politicii Agricole Comune si dezvoltare rurala si 0,8 miliarde de euro pentru proiecte finantate din fonduri structurale.

Conform Tratatului de aderare, daca noile state nu se supun normelor europene, Comisia poate reduce platile cu un sfert timp de un an, cu posibilitatea de extindere a acestei perioade daca problemele continua.

Alte domenii in care Comisia poate recomanda "masuri adecvate"

Reducerea cu un sfert a platilor este numai una dintre "masurile adecvate" pe care Comisia le va recomanda pentru cazul in care Romania nu se conformeaza cu cerintele UE. UE ar mai putea impune Romaniei restrictii si pentru nerezolvarea problemelor legate de pesta porcina, ecarisaj, colectarea deseurilor animale, modernizarea unitatilor de procesare a laptelui si chiar de gripa aviara. In afara de agricultura, Romania va fi monitorizata dupa aderare si in ceea ce priveste reformarea justitiei si combaterea criminalitatii la nivel inalt.

In aceste domenii, daca reformele nu sunt adoptate la timp, articolul 38 din Tratatul de aderare prevede ca una dintre cele mai probabile "masuri adecvate" este nerecunoasterea hotararilor judecatoresti din Romania si Bulgaria in restul statelor UE.

Romania ar putea evita sanctiunile

Ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur se arata insa destul de optimist ca Romania nu va avea de suportat astfel de consecinte deoarece isi va pune la punct sistemul de plati pana la 1 aprilie. In plus, Romania este apreciata de functionarii europeni pentru ca a facut mai multe progrese decat Bulgaria, desi a pornit dintr-o pozitie mai dezavantajoasa. Un inalt demnitar european contactat de BBC a declarat: "Sunt convins ca reforma justitiei este ireversibila in Romania, dar sunt mai putin convins pentru Bulgaria. Cat despre data aderarii, este greu sa aducem argumente pentru amanare".

Oficialul a mai adaugat ca numarul de criterii clare ("benchmarks") pe care statele le vor avea de indeplinit dupa aderare pentru a evita adoptarea "masurilor adecvate" va fi mai mic pentru Romania. Numarul exact al acestora urmeaza sa fie dat publicitatii in a doua jumatate a lunii decembrie, conform declaratiei date de inaltul demnitar european.

Comisia anunta ca, in ultimele luni, aproximativ jumatate din steguletele galbene din primavara s-au inverzit, iar cealalta jumatate se afla pe calea cea buna. In ceea ce priveste steguletele rosii, Romania va elimina complet probabil numai unul, cel privitor la asigurarile auto, dar Comisia ramane optimista.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri