Cat va creste economia Romaniei in 2016

Cat va creste economia Romaniei in 2016

"Ne asteptam la o crestere economica de 4% in 2016, motorul principal fiind probabil consumul, alimentat de reducerile agresive de TVA (cota medie de TVA pe cosul de consum al populatiei scade conform noului Cod Fiscal cu peste 8 pp, de la circa 22% la sub 14%). Insa, dat fiind nivelul foarte scazut al investitiilor din ultimii ani, o crestere economica de peste 4% pare putin plauzibil sa poata sa fie sustinuta pe un orizont mai lung de timp. Prin urmare, anticipam o reducere a cresterii economice in 2017 la 3,6%", a declarat Ionut Dumitru pentru WALL-STREET.RO.

Cand va reveni inflatia in teritoriul pozitiv

Cand va reveni inflatia in teritoriul pozitiv

"Inflatia va reveni in teritoriul pozitiv cel mai probabil incepand cu jumatatea anului viitor si e posibil ca la sfarritul anului sa ajunga in jurul lui 1%. Reducerea impozitarii indirecte va actiona in sensul mentinerii inflatiei in teritoriul negativ in prima jumatate a anului urmator si va fi contrabalansata de accelerarea cererii interne", a declarat pentru WALL-STREET.RO Dan Armeanu, profesor de economie si membru neexecutiv al ASF.

Cum va evolua cursul de schimb in 2016

Cum va evolua cursul de schimb in 2016

"Pentru piata financiara previzionam majorarea graduala a ratei medii anuale de dobanda pe 10 ani si scaderea cursului EUR/RON in intervalul 2015-2018", spune Andrei Radulescu, economistul sef al Bancii Transilvania, care mizeaza pe o medie anuala a cursului de 4,38 lei/euro.

Pe de alta parte, Dan Armeanu este mai pesimist si vede in 2016 o medie in jurul valorii de 4,45 lei/euro, capetele de interval fiind 4,4 si 4,55 lei/euro. "Fundamentele economiei sunt de buna calitate si nu genereaza in mod normal o volatilitate mare a cursului in conditiile in care nu apar perturbari politice, surprize electorale sau derapaje fiscal-bugetare. De asemenea, cursul poate fi influentat de crizele politice externe sau de deciziile BCE sau FED", explica Armeanu.

Ce spun economistii despre tinta Guvernului de deficit bugetar

Ce spun economistii despre tinta Guvernului de deficit bugetar

"Credem ca Guvernul va face tot ce e posibil sa atinga tinta de deficit, riscurile in prima parte a anului sunt mai reduse cu un Guvern tehnocrat care nu merge in alegeri. Dar pe final de an, apropiindu-ne de alegeri, riscurile cresc si exista sanse pentru derapaje bugetare", avertizeaza Ciprian Dascalu, economistul sef al ING Bank.

Pe de alta parte, cea mai optimista prognoza este pe departe cea a Bancii Transilvania, care prognozeaza un deficit de numai 1,8% pentru 2016, cu mult sub deficitul asumat in proiectul de buget.

Investitiile straine, incotro?

Investitiile straine, incotro?

Economistii BCR anticipeaza ca investitiile straine directe in 2016 vor reprezenta 1,8% din PIB, o pondere similara celei preconizate si in cazul acestui an.

In conditiile in care climatul intern si extern nu se deterioreaza in 2016, vom avea cel mai bun an de dupa 2009 - Dan Armeanu

In opinia lui Dan Armeanu, investitiile straine directe vor continua trendul crescator si in anul urmator, fiind atrase in jur de 3 mld. euro, pe fondul consolidarii cresterii economice, al reducerii impozitelor si taxelor si al imbunatatirii increderii investitorilor in economia romaneasca.