Guvernul a stabilit, in sedinta de miercuri, plafonul pentru programul Prima Casa in 2016, in valoare de 1,5 miliarde de lei, a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu.

Acesta a apreciat ca programul este "un proiect de mare succes", in 2016 Executivul luand decizia de a aloca in acest scop 1,5 miliarde de lei, din care 1,3 miliarde sume noi, iar 200 de milioane de lei din rambursari, scrie Mediafax.

"200 de milioane provin din rambursarile creditelor anterioare, adica arata ca mecanismul functioneaza, oamenii isi platesc ratele, unii au inchis deja contracte si acesti bani s-au intors, asadar pot fi refolositi pentru garantii suplimentare. Trebuie spus ca s-a redus marja ROBOR care intra in program de la 2,5 cat a fost in 2015 la 2%", a afirmat Suciu.

El a subliniat ca rata de neplata in cazul Prima Casa este foarte mic, de 0,2% din totalul creditelor acordate, ceea ce a constituit un argument in favoarea continuarii acestui program.

Potrivit Guvernului, de la lansarea programului, in 2009, pana in prezent au fost acordate peste 166.000 garantii, pentru finantari in valoare de peste 3.202 milioane de euro (dupa preluarea a 50% din risc de catre banci), respectiv peste 13,9 miliarde de lei. In cursul acestui an au fost emise 30.070 de garantii in valoare de 2.522,9 milioane de lei.

Garantiile pentru creditele destinate achizitiei sau constructiei de locuinte in cadrul Programului se acorda numai in lei, de catre finantatorii care au optat pentru a prelua 50% din riscurile asumate de stat in cadrul etapelor anterioare.

Ministrul Finantelor, Anca Dragu, a afirmat, la inceputul lunii decembrie, ca anul viitor va fi redus plafonul de garantii pentru programul Prima Casa la 1,5 miliarde lei, iar creditele se vor acorda in conditii actualizate de cost.

Anul urmator se pot emite garantii si din diferenta ramasa nealocata din plafonul anului curent, precum si din diferenta neutilizata pana la 31 decembrie 2015 din sumele alocate bancilor. Suma reprezentand diferenta ramasa nealocata, precum si cea alocata si neutilizata din plafonul alocat pentru anul curent se va publica pe site-ul Finantelor si al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) pana la 31 ianuarie 2016 si se utilizeaza cu prioritate de catre banci, potrivit proiectului de hotarare de Guvern publicat pe site-ul Finantelor.

Sursa foto: www.BillionPhotos.com/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri