Lipsa specialistilor in cadastru si tergiversarea solutionarii cererilor de catre comisiile locale vor face ca Romania sa intre in UE cu situatia retrocedarii terenurilor agricole si forestiere nerezolvata, potrivit ministrului agriculturii, Gheorghe Flutur. "Nu sunt suficienti specialisti care sa faca masuratorile, iar comisiile locale trebuie putin scuturate", a declarat pentru NewsIn ministrul Flutur.

Pachetul de legi privind restituirea proprietatii a fost aprobat la mijlocul anului trecut de Guvernul Tariceanu, in speranta ca noile reglementari vor duce la urgentarea acestui proces. Asteptarile de atunci, sunt contrazise de datele din teren din prezent. Mai mult, posibilitatea ca proprietarul sa solicite restituirea terenului pe vechiul amplasament, nu a facut decat sa ingroase randurile celor care isi cauta dreptatea in instantele de judecata.

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), Theodor Nicolescu declara recent pentru NewsIn ca " in cazul terenurilor agricole este mai greu sa se respecte vechile amplasamente deoarece Legea 18/1991 nu tinea cont de acest lucru si timp de 16 ani s-au restituit terenuri in alte localitati".

In prezent, exista 620.000 de cereri, pentru retrocedare a 1,3 milioane de hectare de teren si peste 2 milioane de hectare de padure. Dintre acestea, 510.000 de cereri au fost solutionate la nivelul comisiilor locale, insa date centralizate exista doar la comisiile judetene.

Din totalul de 270.000 de cereri solutionate de comisiile judetene de fond funciar, pentru 50.000 se vor acorda despagubiri in bani, in timp ce 95.000 de cereri au fost nevalidate. De asemenea, comisiile judetene au validat 125.000 de cereri pentru restituirea in natura a unei suprafete de 610.000 ha. Din suprafata validata pentru restituire, 200.000 de hectare reprezinta terenuri agricole si 410.000 hectare terenuri forestiere.

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor(ANRP), in perioada iunie-august, a fost verificata activitatea unor comisii locale de fond funciar din 21 de judete, anume: Satu-Mare, Dambovita, Prahova, Teleorman, Salaj, Brasov, Braila, Sibiu, Arges, Valcea, Gorj, Alba, Suceava, Neamt, Harghita, Olt, Timis, Iasi, Constanta, Ilfov si Hunedoara.

In urma neregulilor constatate de corpul de control din cadrul ANPR, au fost aplicate 50 de sanctiuni contraventionale, in valoare de peste 700.000 lei noi. Prin activitatea de control, consilierii din ANRP urmaresc in ce masura datele despre situatia terenurilor disponibile pentru retrocedare sunt afisate la nivelul primariei. De asemenea, se amendeaza tergiversarea nejustificata a solutionarii cererilor de retrocedare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri