Ministerul Agriculturii a propus suplimentarea bugetului alocat programului privind sprijinirea crescatorilor de animale cu 50 de milioane de lei noi, pentru achizitionarea de instalatii de muls si aparate de racire. Programul privind sprijinul acordat de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale(MAPDR) pentru cei care doresc sa achizitioneze aparate de racire a laptelui sau instalatii de muls, a demarat in 2005 si a beneficiat de fonduri de 100.000 milioane de lei.

Pentru stimularea modernizarii centrelor de colectare a laptelui, Ministerul Agriculturii a inaintat Guvernului propunerea de suplimentare a acestui proiect cu 50 de milioane lei. Conform proiectului, termenul limita pana la care beneficiarii ar putea solicita fonduri pentru achizitionarea acestor utilaje, este 20 octombrie 2006.

"In prezent, nu sunt respectate in totalitate normele europene pentru functionarea unui centru de colectare a laptelui, pentru ca si daca ar vrea, proprietarul nu ar putea sa investeasca sute de milioane de lei si sa obtina un profit mic", a declarat pentru NewsIn presedintele patronatului din industria laptelui, Valeriu Steriu.

Acesta a precizat ca sprijinul financiar pe care Ministerul Agriculturii doreste sa-l acorde pentru modernizarea centrelor de lapte nu este totusi o necesitate, pentru ca viitorul acestor centre este incert. Explicatia consta in eliminarea treptata a micilor producatori de lapte, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si ramanerea pe piata doar a marilor jucatori.

Producatorii care doresc sa comercializeze lapte dupa 1 ianuarie 2007, au termen pana la sfarsitul lunii octombrie pentru a solicita cota de lapte. Cotele individuale de lapte sunt acordate producatorilor proportional cu cantitatea de lapte pe care acestia declara ca o produc si pot dovedi acest lucru. Distribuirea cotelor se va realiza in perioada 31 octombrie 2006-aprilie 2007. incepand cu 1 aprilie 2007, in conditiile in care producatorii nu vand pe piata 100% din cota solicitata, aceasta li se diminueaza corespunzator cu cantitatea nevanduta.

Romania, la fel ca orice tara membra a Uniunii Europene, va fi penalizata daca depaseste cota de lapte. Pentru fiecare tona de lapte realizata peste cota alocata, Romania va plati o taxa de 278,3 EUR. "in cazul in care Romania nu va realiza cota de lapte, va pierde cantitatea nerealizata, aceasta fiind redistribuita altor tari", a spus Steriu.

La sfarsitul lunii august, dupa o luna de la debutul campaniei de acordare a cotelor de lapte, doar 600.000 de oameni au primit formularul necesar pentru solicitarea cotei, din care 21.000 au reusit sa-l si completeze. Saptamana trecuta, ministrul agriculturii, Ghorghe Flutur, si-a exprimat nemultumirea cu privire la numarul mic de producatori care au solicitat cota de lapte pana in prezent.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri