Bursa de la Bucuresti a scazut cu aproape 4% dupa primele ore de tranzactii ale sedintei de luni, iar fata de inceputul anului declinul a trecut peste 10%, piata locala fiind influentata in continuare de evolutia burselor externe si a cotatiei petrolului.

La ora 11:40, indicele BET inregistra un declin de 3,8%, iar BET Plus de 3,7%. Scaderea comparativ cu sfarsitul anului trecut se situeaza la 12,9% pentru BET si la 12,7% in cazul BET Plus , conform Mediafax.

"Continua scaderea. Pe afara sunt turbulente, China, petrolul. Toata lumea vinde, vand si strainii, vand si ai nostri, dupa ce saptamana trecuta au vandut mai mult strainii. Cine vinde se protejeaza, iar cine cumpara va lua dividende bune. Companiile nu vor avea rezultate foarte proaste, profiturile fiind mai mici fata de 2014, dar nu foarte mult. Iar asta in conditiile in care se pot da dividende mai mari anul acesta, dupa reducerea impozitului pe dividend", a declarat pentru MEDIAFAX Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucuresti a firmei de brokeraj IFB Finwest Arad.

Scaderile au fost mai accentuate in sectorul energetic, cu un minus de 3,9% pentru OMV Petrom (SNP), de 3,7% in cazul Nuclearelectrica (SNN), 3,3% in cel al Romgaz (SNG) si 4,2% pentru Electrica (EL), in timp ce Transgaz (TGN) a coborat cu 5,8%. In sectorul bancar, Banca Transilvania (TLV) a scazut cu 4,1%, iar BRD - Societe Generale (BRD) cu 3%.

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au coborat cu doar 1,9%, in contextul in care FP a anuntat joi ca a depus documentatia necesara obtinerii avizelor ASF pentru o oferta publica de rascumparare in care vizeaza 430 de milioane de actiuni.

Pe bursele din Asia, actiunile marilor companii au atins luni cel mai scazut nivel dupa 2011, dupa date economice sub asteptari din Statele Unite si declinul masiv al preturilor petrolului, care au accentuat temerile legate de incetinirea economiei globale. Indicele MSCI pentru actiunile din regiunea Asia-Pacific, cu exceptia Japoniei, a atins cel mai redus nivel dupa octombrie 2011, fiind cotat ulterior in declin cu 0,5%.
Pe piata petrolului, cotatia titeiului Brent de referinta la Londra, a coborat cu pana la 2,7%, la 28,14 dolari pe baril, iar in timpul noptii a atins 27,67 dolari pe baril. La bursa din New York, petrolul cu livrare in februarie este cotat in scadere cu 1,9%, dupa ce a coborat cu pana la 2,5%, la 28,67 dolari pe baril, pe platforma electronica Globex.

Marile burse europene au stagnat in deschiderea tranzactiilor, sustinute de o revenire a interesului la vanzare dupa declinul mai puternic de vineri.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri