Romania are oportunitatea de a deveni destinatia preferata de investitori in Europa de Est, in contextul in care acestia devin nelinistiti de politicile noului guvern al Poloniei, tara est-europeana cu cea mai buna evolutie in ultimii ani, considera ministrul Finantelor, Anca Dragu.

Romania a fost subestimnata de investitori si depasita de vecini prea mult timp, afirma Dragu intr-un interviu pentru Bloomberg, invocand ca argumente pentru schimbarea acestei situatii cresterea economica prognozata la peste 4% in acest an si climatul politic mai calm.

Agentia de rating Standard & Poor’s a revizuit in scadere calificativul suveran al Poloniei pe 15 ianuarie, din cauza temerilor ca noul guvern submineaza independenta unor institutii precum justitia sau presa.

"Au inceput sa apara in regiune cateva elemente ce pun pe ganduri investitorii. (...) In comparatie, Romania are o crestere economica echilibrata si sustenabila, o populatie educata si este foarte importanta stabilitatea politica pe care ar trebui sa o apreciem mai bine. Nu avem voci extremiste, nu avem situatia care se manifesta in alte tari si cauzeaza ceva probleme", a afirmat Dragu.

Romania nu este insa straina nici ea de dramele politice, noteaza Bloomberg. Dragu face parte dintr-un guvern tehnocrat condus de fostul comisar european Dacian Ciolos, care a preluat conducerea executivului in noiembrie, dupa ce fostul premeir Victor Ponta a demisionat sub presiunea protestelor anticoruptie.

De asemenea, in cursa pentru a atrage banii pe care investitorii ii retrag din Polonia, Romania are de facut fata concurentei unor tari europene, precum Cehia.

In contextul volatilitatii marilor piete emergente, Romania a inregistrat pana in prezent o evolutie mai buna decat Polonia. Leul s-a depreciat cu 0,3% in raport cu euro in acest an, in timp ce zlotul a pierdut 3,5%, fiind valuta cu cea mai slaba evolutie in randul a 24 de tari cu economii in dezvoltare analizate de Bloomberg.

Desi inregistreaza una dintre cele mai rapide cresteri economice din UE, Romania a implementat reduceri de taxe si majorori de salarii in sectorul public inaintea alegerilor, programate mai tarziu in cursul anului.

In pofida relaxarii fiscale, premierul Ciolos s-a angajat sa mentina deficitul bugetar in limita UE de 3%. Deficitul ar putea fi chiar si mai redus, in contextul accelerarii cresterii economice si al imbunatatirii colectarii taxelor, afirma Dragu.

"Nu vad un risc sa depasim tinta si sa declansam procedura de deficit excesiv, deoarece sunt foarte multi factori care lucreaza in favoarea noastra", a spus ministrul Finantelor.

Romania inverseaza unul dintre cele mai dure programe de austeritate adoptate in UE in contextul crizei financiare si in urma caruia deficitul bugetar a coborat la 1,5% anul trecut, de la circa 7,2% in 2009, noteaza Bloomberg.

Consumul inregistreaza un boom, sustínut de reducerea TVA de la nivelul de 24%, la care a ajuns in 2010. Aceasta crestere este sustenabila "la acest moment", deoarece nu este "excesiva", a spus Dragu. Guvernul vrea sa dezvolte un model economic de crestere pe termen lung mai echilibrat, prin cresterea investitiilor si atragerea mai multor companii, a adaugat ministrul.

In timp ce taxele au fost reduse, eforturile de combatere a coruptiei au condus la cresterea incasarilor din TVA cu 12% anul trecut, afirma Dragu."Este un rezultat clar al eforturilor de reducere a evaziunii fiscale", a spus ea.

Avand in vedere ca o parte semnificativa a alocarilor financiare ale guvernului a fost concentrata anul trecut in luna decembrie, cand s-a cheltuit echivalentul a 2% din PIB, Ministerul Finantelor va implementa planificarea bugetara trimestriala pentru institutiile si companiile de stat, a mai declarat Dragu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri