Poate, totusi, nu atat de “strigatoare la cer”, avand in vedere ca majoritatea bisericilor din Romania, peste 18.000 la numar (!), contin elemente din lemn si, specific activitatii, focul este aproape omniprezent. wall-street.ro a cerut Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) informatii despre legalitatea bisericilor din Romania - neregulile descoperite, de ordinul miilor.

Activitatea IGSU in ultimii doi ani a fost similara. Astfel, in 2015, au fost realizate controale de prevenire a incendiilor la aproape 5.000 de institutii de cult religios (4.909), iar in anul 2014, la aproape 4.900 (4898).

“Aceste actiuni preventive au vizat obiective ce apartineau tuturor cultelor religioase cunoscute la noi in tara”, subliniaza reprezentantii IGSU.

Concluzie? Bisericile, lasate in plata Domnului

Cu ocazia controalelor desfasurate anul precedent, in cele circa 5.000 de biserici, au fost descoperite nu mai putin de 14.249 de deficiente in domeniul prevenirii si stingerii incendiilor, respectiv 15.885 de astfel de probleme, in 2014.

Cu alte cuvinte, daca e sa facem o medie, fiecare biserica are cel putin TREI probleme legate de prevenirea si stingerea incendiilor.

Dupa Colectiv, mai multe localuri din Bucuresti si din tara au fost inchise sau au fost aspru amendate si somate sa reintre in legalitate – de unde si valul masiv de anunturi de “renovari si reamenajari” aparute, peste noapte, in zeci daca nu sute de vitrine ale barurilor si pub-urilor din orase. Ce se intampla in cazul bisericilor?

Doar 360 de amenzi contraventionale

Te-ai astepta ca la un numar de peste 14.000 de nereguli descoperite, numarul bisericilor inchise si/sau a amenzilor sa fie foarte mare. Cu toate acestea, nu de aceeasi opinie au fost reprezentantii IGSU.

Astfel, in urma controalelor, pentru incalcari ale legislatiei privind apararea impotriva incendiilor, in anul 2015 au fost aplicate 8.286 de sanctiuni contraventionale, dintre care doar 360 de amenzi si restul avertismente. Amenzile au avut un cuantum de aproape 360.000 de lei.

In anul 2014, au fost date doar 363 de amenzi si 8.889 de avertismente. Cuantumul amenzilor a fost de 228.900 de lei – suma considerabil mai mica fata de 2015.

“Avand in vedere faptul ca institutiile de cult adapostesc valori de patrimoniu inestimabile, iar sarbatorile religioase importante se bucura de prezenta unui numar mare de credinciosi, pe timpul controalelor intreprinse au fost derulate 3.942 de instruiri in anul 2015 si, respectiv, 3.950 in anul 2014, precum si 4.383 de exercitii de evacuare in ambii ani, cumulat”, au mai spus reprezentantii IGSU.

In 2015 au fost identificate 213 biserici care nu aveau autorizatii de securitate la incendii.

Din raspunsurile oferite wall-street.ro de catre IGSU nu rezulta ca, in urma miilor de nereguli gasite in biserici, ar fi fost inchisa vreuna ci, maxim, au fost acordate amenzi.

Biserica este o institutie care nu este platitoare de TVA, in ciuda presiunilor sociale in crestere care cere acest lucru.

Sursa foto: Shutterstock: Eugene Sergeev

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri