Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca "darea in plata" ar reprezenta o lege benefica pentru Romania daca s-ar aplica doar persoanelor cu probleme sociale si ca reactia bancilor de a majora avansul pentru creditele ipotecare este una prudentiala si nu trebuie privita drept un fel de razbunare.

"Daca textul legii ar fi pus in concordanta cu expunerea de motive, adica sa ii ajute pe cei cu probleme sociale si nu s-ar referi la imobile, care pot insemna orice, o bucata de teren sau o cladire neterminata, si s-ar referi doar la cladiri rezidentiale, nu ar strica", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

In privinta reactiei bancilor, de a majora avansul pentru creditele ipotecare, guvernatorul BNR a declarat ca aceasta este una prudentiala, absolut normala si ca nu trebuie interpretata ca un fel de razbunare sau amenintare. "A spune ca aceasta lege vrea sa faca dreptate intre debitor si banca, sa mai ia si banca din riscuri, nu este adevarat. Ce riscuri sa mai ia?", a declarat acesta, mentionand ca bancile isi asuma riscuri enome atunci cand acorda credite pe termen lung din depozite pe termen scurt.

Mugur Isarescu a mai spus ca darea in plata este o forma de inovatie in domeniul bancar si ca doar in Spania mai exista o legislatie asemanatoare. "E greu sa faci inovatie in domeniul bancar si Romania nu are o traditie bancara in domeniul inovatiei".

Guvernatorul BNR a mai declarat ca legea darii in plata, in formula actuala, nu spune nimic despre garantia pe care statul roman o da in cadrul programul Prima Casa: "Un stat care isi neaga propria garantie se autoproclama ca fiind in semidefault".

Comisia de buget a Senatului ar fi trebuit sa discute marti cererea de reexaminare a legii privind darea in plata a imobilelor ipotecate, trimisa de presedintele Klaus Iohannis Parlamentului pe 18 decembrie, insa insa discutiile au fost amanate, deputatul PNL Daniel Zamfir, initiatorul proiectului, motivand ca decizia de amanare a fost luata din cauza unor tergiversari pe care le-ar incerca bancile.

Forma trimisa la promulgare de Parlament a fost criticata si de guvernatorul BNR Mugur Isarescu care declara, la inceputul lunii ianuarie, ca senatorii si deputatii trebuie sa aiba in vedere, la reexaminarea legii darii in plata, recomandarile primite, inclusiv de la Banca Central Europeana, astfel incat legea sa ii protejeze pe cei care au credite pentru locuinte si nu alte persoane.

Potrivit legii, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate in favoarea creditorului, in situatia in care executarea obligatiilor asumate prin contractul de credit a fost garantata cu doua sau mai multe bunuri. Initiatorul legii, deputatul Daniel Zamfir, a adus cinci amendamente proiectului in urma retrimiterii in Parlament de catre presedinte.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri