Pentru Romania este imposibil sa mai incheie un acord cu FMI de tip stand-by sau de balanta de plati in acest an sau in viitorul imediat, intrucat deficitul de balanta de plati este foarte mic, dar si din cauza incheierii fara succes a acordului precedent, apreciaza guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Alt tip de acrod cu Fondul, un stand-by, un acord de balanta de plati este imposibil sa mai fie realizat in acest an sau, cel putin, in viitorul imediat, previzibil, din doua motive: avem un deficit de balanta de plati extrem de mic, sub 1%", a afirmat Isarescu marti la conferinta de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflatiei, potrivit Mediafax.

El a aratat ca un astfel de acord a fost intemeiat cand Romania a inregistrat un deficit de cont curent de 14%, in anul 2008, cand s-a adresat FMI. Un alt motiv care "face dificil" un acord de acest tip este faptul ca precedentul acord s-a incheiat in septembrie 2015 fara succes.

"Adica sa nu credeti ca Fondul va veni aici si va spune ca a uitat ce s-a intamplat in 2015. Incepe discutia de la 2014-2015, ce n-ati facut, de ce n-ati facut, hai sa vedem care este situatia. Or atmosfera in tara este alta, noi acum avem o opinie publica inflamata, de exemplu, de faptul ca acesti domni isi permit sa se pronunte si asupra unei initiative legislative si ne acoperim de ridicol spunand ca s-au inteles intre ei, ca au un scop de conspiratie, cum poti sa discuti cu ei? Banca Mondiala n-are dreptate daca s-a pronuntat, Banca Europeana de Investitii n-are dreptate, Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare n-are dreptate, BCE nu mai spun, cum sa aiba dreptate?! Ce se poata discuta cu dansii, darea in plata?! Acolo s-au pronuntat, nu suntem de acord cu ce s-au pronuntat, ei ce sa discute cu noi? Si, pe de alta parte, pozitia lor de a da consultanta, de a se implica, in masura in care Guvernul Romaniei, Parlamentul si institutiile statului doresc, se poate face pe alte cai. Eu n-am observat la dansii lipsa de bunavointa, in alta parte, da, dar la dansii n-am observat", a comentat Isarescu.

Guvernatorul a amintit, de altfel, ca Romania are alte tipuri de acorduri cu Banca Mondiala, institutie cu care Romania a semnat recent un acord, cu ocazia vizitei presedintelui BM la Bucuresti, cu BEI, dar si acordul sau relatia cu Comisia Europeana.

"In Romania, cand spui acorduri cu institutiile financiare internationale, s-a obisnuit ca lumea sa zica acord cu Fondul (FMI- n.r.) si acord conditionat. Si cu Fondul vom avea in continuare un tip de acord, in luna august vor veni sa discute Articolul 4 si vor face recomandari", a mai spus Isarescu.

Articolul 4 vizeaza o evaluare a economiei romanesti, in urma careia FMI adreseaza autoritatilor o serie de recomandari.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri