Afacerile din industrie au crescut anul trecut cu 2,4% fata de 2014, sustinute de industria prelucratoare, aceasta consemnand un avans al cifrei de afaceri cu 2,7% si al comenzilor noi cu 3,6%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Comenzile noi din industria prelucratoare au avansat cu 3,6%, datorita cresterilor din industria bunurilor de folosinta indelungata (+28%), a bunurilor intermediare (+3,5%) si cea a bunurilor de capital (+3%). Industria bunurilor de uz curent a ramas la acelasi nivel, conform Mediafax.

In decembrie, afacerile din industrie s-au redus fata de noiembrie cu 8%, influentate de scaderea din industria prelucratoare (-8,7%), contrabalansata de un avans de 11,1% al afacerilor din industria extractiva.

Totodata, s-au inregistrat reduceri in industria bunurilor intermediare (-15%), cea a bunurilor de folosinta indelungata (-12,6%), industria bunurilor de capital (-7,9%) si cea bunurilor de uz curent (-1,1%). In schimb, industria energetica a crescut cu 11,2%.
Comenzile noi din industria prelucratoare s-au diminuat in decembrie cu 5,3% comparativ cu noiembrie, ca urmare a scaderilor inregistrate in industria bunurilor de uz curent (-10,3%), industria bunurilor intermediare (-8,5%) si cea a bunurilor de capital (-5,9%), in timp ce industria bunurilor de folosinta indelungata a consemnat un avans de 51,4%.
Comparativ cu decembrie 2014, afacerile din industrie au crescut cu 4,4%, sustinute de industria prelucratoare (+4,9%). Industria extractiva a scazut cu 5,6%.

Industria bunurilor de folosinta indelungata a avut afaceri mai mari cu 15,3%, cea a bunurilor de capital cu 13,2%, industria bunurilor de uz curent cu 3,7%, iar industria bunurilor intermediare cu 1,7%. Pe de alta parte, industria energetica a scazut cu 19,3%.
Comenzile noi din industria prelucratoare au crescut cu 6,1%, pe fondul avansului din industria bunurilor de folosinta indelungata (+126,3%), industria bunurilor intermediare (+8,2%) si cea a bunurilor de capital (+1,3%). Scaderi s-au inregistrat in industria bunurilor de uz curent, cu 2,9

Cifra de afaceri din industria extractiva a scazut cu 6,2%. Pe marile grupe industriale, s-au inregistrat cresteri ale cifrei de afaceri in industria bunurilor de capital (+8,8%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+6,4%), industria bunurilor intermediare (+3,1%) si industria bunurilor de uz curent (+2,5%). Pe de alta parte, industria energetica a consemnat o scadere cu 22,8%, se arata intr-un comunicat al INS.

Sursa foto: jijomathaidesigners / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri