Muncitorii romani care au obtinut un contract de munca prin intermediul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM) au obligatia de a trimite la OMFM o copie dupa contract, pentru ca Oficiul sa nu le piarda urma celor plecati, informeaza NewsIn
Toti cei care pleaca in strainatate prin intermediul OMFM trebuie sa trimita la Oficiu, dupa semnarea contractului de munca, o copie dupa acesta, o copie a filei de pasaport pe care este aplicata viza de munca si o copie a cartii de identitate. Aceasta masura a fost luata ca urmare a plangerilor primite de la muncitorii romani care nu gasesc la locul de munca aceleasi conditii cu cele promise de angajatori.Documentele enumerate mai sus pot ajuta la intreprinderea demersurilor pe langa autoritatile competente pentru rezolvarea problemelor aparute in respectarea drepturilor lucratorilor. Copiile pot fi trimise prin posta sau prin fax, la sediul OMFM.

Aproximativ un roman din zece plecati legal la munca in strainatate anul acesta au reclamat la OMFM, conditiile de munca sau neplata orelor suplimentare, a spus Daniela Andreescu, seful Departamentului pentru Munca in Strainatate (DMS) din Ministerul Muncii. In prima jumatate a acestui an, OMFM a intermediat plecarea la munca in strainatate a peste 32.800 de persoane, in Spania, Germania, Elvetia si Quatar, patru dintre statele cu care Romania are incheiate acorduri de schimb de forta de munca.

In aceeasi perioada, pe adresa Oficiului au fost depuse aproape 3.500 de plangeri, cele mai multe legate de nerespectarea clauzelor din contractele pe baza carora romanii au plecat la munca in afara tarii. Desi, in primele sase luni, cele mai multe plecari la munca au fost cele cu destinatia Germania, cele mai multe nemultumiri le au romanii plecati sa munceasca in Spania, in agricultura, industria lemnului, industria alimentara si gastronomie. In topul reclamatiilor, Spania este urmata de Germania, Italia si Cipru.

Lucratorii romani din Spania reclama conditiile necorespunzatoare de cazare si munca, neplata orelor suplimentare si faptul ca angajatorii spanioli au refuzat contractul de munca bilingv. Angajatii romani din Germania se plang de asemenea de cazarea necorespunzatoare si neplata orelor suplimentare, desi muncesc sambata si de sarbatorile legale.

Unii dintre cei ajunsi in Germania au reclamat insa si activitatea agentilor privati de intermediere. Cele mai multe nemultumiri ale muncitorilor romani din Italia sunt legate de neplata salariilor, de nerecunoasterea diplomelor dar si de neseriozitatea unor firme care nu le dau inapoi sumele percepute pentru mediere, desi nu le gasesc slujbe. In Cipru, cele mai multe nemultumiri sunt provocate de neplata salariilor.

Seful DMS a explicat ca pana acum nu s-a intentat nici un proces angajatorilor straini pentru simplul motiv ca procesul ar trebui sa se judece in tara respectiva, dupa legile acelei tari si ar dura foarte mult.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri