Studentii din judetul Cluj sunt cei mai intreprinzatori din tara. Ei au deschis cele mai multe firme anul trecut, chiar peste cei care studiaza in Bucuresti.

Intre ianuarie si decembrie 2015, studentii din Romania au deschis 19.517 firme, din care cele mai multe in Cluj, 1.690 de firme, cu cateva mai multe decat anul trecut, potrivit datelor publicate de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC). Nu este tocmai de mirare. Cluj-Napoca este un centru universitar din ce in ce mai activ si, mai mult decat atat, este denumit "Silicon Valley-ul Europei", datorita numarului mare companii de IT si specialisti IT-isti.

Prin urmare, Bucurestiul se afla pe locul doi, cu 1.482 de firme inregistrate de studenti, urmat de judetul Maramures, cu 933 de firme deschise, care nu este un centru universitar mare si care a luat locul judetului Iasi (927 firme).

Cum deschizi o firma daca esti student

Cine vrea sa isi faca o afacere ar fi indicat sa se apuce de treaba inca din studentie. Pe langa faptul ca ai mai multa energie, ai si avantaje fiscale din partea statului. Ca student esti scutit de taxe si o serie de tarife prin H.G. nr. 166/2006, care pot fi consultate aici.

Iata care sunt principalele conditii pentru a deschide o firma ca student:

  1. sa urmeze cursurile unei forme de invatamant superior la o institutie de invatamant acreditata;
  2. sa fie cel putin in anul II de studiu si sa fi promovat toate obligatiile prevazute de senatul universitatii;
  3. sa nu fi depasit varsta de 30 ani.

"Indeplinirea acestor conditii legale trebuie sa fie atestata printr-un act doveditor emis de institutia de invatamant superior acreditata al carei student este solicitantul. Aceste facilitati fiscale se acorda o singura data si pentru constituirea unei singure firme, individual sau impreuna cu alti studenti care indeplinesc conditiile legale mentionate mai sus. Prin urmare, facilitatile fiscale de mai sus se acorda numai pentru constituirea unei firme, nu si in cazul dobandirii acesteia prin cesiunea partilor sociale de la o alta persoana", se arata intr-un document ONRC.

Daca inca nu esti convins, este important de stiut ca tinerii pana in 35 de ani pot primi o finantare nerambursabila de maximum 10.000 de euro pentru infiintarea de microintreprinderi. Conditia este sa ai cel putin doi angajati.

Sursa foto: zsirosistvan/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri