Legea darii in plata, care a primit astazi aviz favorabil din partea Comisiilor Juridice si Economice si urmeaza sa fie votata in plenul Senatului, a impartit analistii financiari in privinta efectelor pe care le va genera, precum reducerea creditarii, pierderile financiare masive ale bancilor sau blocarea pietei imobiliare si a sectorului constructiilor, se arata intr-un sondaj al Asociatiei Analistilor Financiari Bancari (AAFBR).

Astfel, jumatate din analistii participanti la sondaj (53%) considera ca darea in plata va avea efecte negative, atat din punct de vedere macroeconomic, cat si al investitiilor sau al prosperitatii populatiei. In schimb, pentru 30% dintre analisti efectele estimate sunt moderate, prin prisma incetinirii temporare a unor sectoare economice.

Jumatate din analistii se asteapta, de asemenea, la blocarea pietei imobiliare si a sectorului constructiilor, precum si la reducerea increderii consumatorilor in tranzactiile imobiliare.

Restrangerea creditarii va genera o scadere a preturilor imobilelor

Totodata, doua treimi (67%) dintre analistii financiari prevad restrangerea creditarii datorita diminuarii numarului de clienti eligibili ori cresterii prudentei creditorilor. Peste 80% dintre acestia considera rolul creditarii imobiliare ca fiind important asupra populatiei si a economiei, pornind de la calitatea conditiilor de locuit ale populatiei, pana la efectul de mobilizare macroeconomica (sectorul imobiliar, materiale de constructii, etc.).

AAFBR considera ca potentialele efecte depind semnificativ de forma finala a legii si de normele metodologice ce vor fi emise pentru aplicarea ei, astfel incat de lege sa beneficieze categoria sociala vizata. De asemenea, incertitudinea existenta pe piata bancara in prezent depinde si de masurile prudentiale ale institutiilor financiar-bancare si gestionarea ulterioara a situatiei.

“Daca masurile de compensare a riscului adoptate de institutiile bancare depasesc posibilitatile populatiei acestea vor conduce la o incetinire notabila a creditarii, care va genera o scadere a pretului imobilelor. Aceasta va genera, la randul sau, cresterea ratei de abandon a creditului si va conduce inevitabil la cresterea portofoliului imobiliar al bancilor scos catre vanzare, determinand o presiune suplimentara de scadere a preturilor locuintelor / materialelor de constructii, generand astfel un cerc vicios cu efecte asupra intregii economii” se arata intr-un comunicat al asociatiei.

Proiectul legii darii in plata a fost votat astazi de senatorii comisiilor Juridice si Economice in varianta initiala propusa de deputatul PNL Daniel Zamfir. Propunerile BNR si ale bancherilor privind excluderea programului Prima Casa, plafonul creditului de maxim 150.000 de euro si rata lunara de peste 65% dintre venituri, au fost respinse.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale peste 70 de profesionisti care activeaza in sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital, companii din economia reala.

Sursa foto: baranq/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri