Companiile din Marea Britanie vor sa investeasca in sectorul energetic romanesc, acesta avand multe avantaje importante in comparatie cu cel al tarilor vecine, precum diversitatea surselor de productie, a declarat ambasadorul Marii Britanii in Romania, Paul Brummell.

"Avem deja companii din Marea Britanie, cum ar fi Amec Foster Wheeler, care activeaza in sectorul energetic din Romania. Sunt trei sectoare - petrol&gaze, sectorul nuclear si inovatia&carbunele - unde Marea Britanie are o expertiza insemnata si sectoare in care tari din regiune, intre care si Romania, trebuie sa faca fata unor provocari considerabile. Astfel ca este o oportunitate pentru a pune in legatura companii din Marea Britanie cu parteneri romani. Au loc continuu discutii, exista companii interesate sa investeasca in sectorul energetic romanesc, insa, desigur, conteaza foarte mult deciziile luate de Guvernul Romaniei si de autoritatile din energie, decizii privind investitiile si oportunitatile. Stim ca Guvernul lucreaza acum la Strategia energetica si asteptam noutati dinspre partea romana", a afirmat ambasadorul Marii Britanii, conform Mediafax.

Ambasadorul a mai precizat ca Romania si Marea Britanie au multe in comun in ceea ce priveste energia. Acesta considera ca punctul forte al Romaniei consta in diversitatea surselor de productie a energiei: hidro, carbune, petrol si gaze, energie nucleara si regenerabila.


"Ambele tari sunt bogate din punct de vedere energetic, au rezerve de petrol si gaze si centrale nucleare. Ambele tari au investit in sursele regenerabile de producere a energiei si au potential in gaze de sist. Iar Romania are multe avantaje in fata vecinilor sai, de exemplu o dependenta mult mai mica fata de gazele rusesti, comparativ cu alte state din regiune. In plus, sunt decizii importante ce urmeaza a fi luate in Romania referitor la capacitati care ar urma sa fie puse in functiune in viitor, cum ar fi reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, dar si decizii importante privind resursele de gaze din Marea Neagra", a precizat ambasadorul, prezent la Varsovia cu ocazia unui summit dedicat investitiilor in energie.

Datele prezentate la summit-ul din Varsovia arata ca sectorul energetic din Europa Centrala si de Est ar urma sa atraga in urmatorii 10-20 de ani peste 300 miliarde lire sterline si ca fondurile UE vor avea un impact semnificativ. Romania ar putea cheltui 6,1 miliarde euro (28,1% din totalul fondurilor de coeziune alocate tarii) pentru retelele de transport si energie, ca parte a fondurilor de coeziune alocate in perioada 2014 - 2020. Spre comparatie, Polonia va cheltui in acelasi scop 23,8 miliarde euro (32,5% din totalul fondurilor de coeziune care ii sunt alocate), iar Slovenia numai 0,26 miliarde euro (9,1% din totalul fondurilor de coeziune).

Sursa foto: Ase / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri