Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a inregistrat anul trecut un excedent de 36,5 milioane lei, dublu fata de cel realizat in 2014, pe fondul controlului strict al costurilor si al nerealizarii unor proiecte de investitii, reportate pentru acest an.

In 2014, ASF a avut un excedent de peste 18 milioane lei, iar cu un an in urma a consemnat un deficit de aproape 10 milioane lei.
Autoritatea a realizat anul trecut venituri de 157,3 milioane lei, in scadere cu 5,2% fata de 2014, pe fondul reducerii contributiilor entitatilor supravegheate, cu 5% peste nivelul bugetat, potrivit executiei bugetare auditate de PricewaterhouseCoopers, se arata intr-un comunicat al ASF, conform Mediafax.

Contributia sectorului Piata de Capital la veniturile ASF a scazut anul trecut cu peste 35% ca urmare a volumului redus al tranzactiilor bursiere, a diminuarii numarului si volumului ofertelor publice de cumparare/preluare, precum si a reducerii cu pana la 75% a comisioanelor, tarifelor si taxelor aferente reglementarii si supravegherii pe piata de capital, operate incepand cu 1 ianuarie 2015.

Veniturile din tranzactiile derulate pe pietele reglementate si pe sistemele alternative au scazut cu aproape 50%, iar veniturile din valoarea ofertelor publice de vanzare, dar si de cumparare/preluare s-au redus cu peste 90% in absenta derularii unor oferte semnificative.

Sectorul asigurarilor si cel al pensiilor private au avut contributii in crestere cu 27%, respectiv cu 17%, inclusiv datorita recuperarii unor restante din 2014.

Cheltuielile totale au fost anul trecut de 120,7 milioane lei, in scadere cu peste 18% fata de 2014 si cu 22% sub nivelul bugetat.
Investitiile realizate in 2015 au reprezentat 27% din suma bugetata, din cauza intarzierilor survenite in cadrul procedurilor de achizitie publica aferente proiectelor de realizare a unei infrastructuri IT centralizate si de implementare a unui sistem modern de procesare a petitiilor de la consumatori, acestea urmand sa fie realizate in 2016.

Cheltuielile de personal s-au diminuat cu peste 21%, in conditiile implementarii unei organigrame mai simple, bazata pe un numar mai mic de trepte ierarhice, si reducerii numarului de angajati. Cele cu bunuri si servicii au fost mai mici cu 3% fata de 2014, doua capitole importante reprezentand contributia ASF in cadrul proiectului BSR de auditare a societatilor de asigurare si intretinerea bazei CEDAM prin care este tinuta evidenta politelor RCA.

Cheltuielile de capital ale ASF au crescut anul trecut aproape de patru ori, ca urmare a contributiei la finantarea unui proiect al Autoritatii Europene pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA) privind noile standarde de tranzactionare MiFIR, a achizitiei de licente si softuri IT, precum si a instalarii unui nou sistem de securitate pentru accesul in sediu.

Sursa foto: jijomathaidesigners / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri