Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea inaspri politica monetara mai devreme decat avea in vedere anterior, in contextul revenirii inflatiei dupa prima scadere generalizata a preturilor din perioada postcomunista, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, pentru Bloomberg.

Cresterea cererii de consum a impulsionat cresterea economica a Romaniei, printre cele mai rapide din UE, si ar putea compensa in totalitate efectul deflationist al celor mai recente reduceri de taxe operate de Guvern, a spus Isarescu, conform Mediafax.

Primul raspuns al bancii centrale la revenirea pe crestere a preturilor va fi sa ingusteze coridorul de dobanda, utilizat pentru managementul lichiditatii, masura care ar putea fi luata in acest an, a spus el.

"Vom reactiona mai rapid, dar nu cu rata de politica (monetara, n.r.). Dupa mutarea coridorului, ar putea urma si rata de politica", a afirmat Isarescu, in interviul acordat Bloomberg.

Isarescu se confrunta cu trecerea de la ceea ce numeste o scadere temporara a preturilor, cauzata de reducerea TVA, la inflatie care ar putea pune dificultati BNR in privinta atingerii tintei anul urmator.
In plus, alegerile generale programate spre sfarsitul anului genereaza provocari suplimentare pentru politica BNR, intrucat politicile fiscale sporesc riscul unei supraincalziri a seconomiei.

Leul a avut in ultima perioada o evolutie mai buna decat valutele altor tari emergente, afectate puternic de incetinirea din China si recesiunea economica din Rusia si Brazilia. Leul s-a apreciat cu 1,1% fata de euro in 2016, a doua cea mai buna evolutie, dupa cea a forintului, dintre 24 de valute emergente analizate de Bloomberg.
Leul se tranzactioneaza in prezent "mai mult sau mai putin" la fair value (valoarea justa), potrivit guvernatorului. Parte a angajamentului de aderare la zona euro, banca centrala trebuie sa reduca necesarul de rezerve pentru bancile comerciale. Urmatoarea etapa a acestor reduceri ar putea fi amanata pentru 2017, din cauza politicilor fiscale mai relaxate inaintea alegerilor parlamentare, afirma Isarescu.

"Nu as putea spune, de exemplu, ca este obligatoriu sa avem un alt moment de oportunitate in acest an" pentru reducerea rezervelor, a spus el.

Cresterea economica, raportata la acelasi interval al anului anterior, a accelerat la 3,7% in trimestrul al patrulea de la 3,6% in precedentele trei luni. Inflatia va accelera la 3,7% pana la finele anului 2017, estimeaza banca centrala, care tinteste ca majorarea preturilor sa se incadreze in intervalul 1,5%-3,5%. In luna ianuarie, preturile au scazut anual cu 2,1%, dar vor reveni pe crestere pana la mijlocul anului in curs, anticipeaza BNR.

Banca a mentinut rata cheie la un nivel minim record de 1,75% pentru a sasea luna consecutiv la reuniunea de la inceputul lunii februarie.

"Consideram ca nivelul din prezent a dobanzii cheie ne pozitioneaza bine pentru orice evolutie viitoare. Nici prea sus, nici prea jos", a spus Isarescu.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri