O misiune a FMI se va afla in Romania in perioada 2-15 martie pentru consultarile anuale pe articolul IV, in cadrul carora este evaluata situatia economica, a anuntat, vineri, Guillermo Tolosa, reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria.

"O misiune a FMI, condusa de Reza Baqir, se va afla la Bucuresti in perioada 2-15 martie pentru evaluarea anuala a economiei Romaniei, denumita si consultarea pe articolul IV. Misiunea FMI se va intalni cu autoritatile romane, dar si cu reprezentanti ai partidelor politice, sindicatelor, asociatiilor mediului de afaceri, reprezentanti ai mediului academic si ai bancilor", a afirmat Tolosa, potrivit unui comunicat al FMI.
La finalul misiunii ar urma sa se desfasoare si o conferinta de presa, conform Mediafax.

Consultarile anuale privind situatia economica sunt un mecanism al FMI utilizat in relatia cu toate statele membre ale Fondului.

Precedenta vizita a FMI pentru consultari a avut loc la inceputul anului trecut si a coincis cu o evaluare a acordului stand-by cu Romania.

Misiunea FMI va fi condusa de Reza Baqir, care a preluat mandatul de sef al misiunii pentru Romania in ianuarie, inlocuind-o in acest post pe Andreea Schaechter.

Romania a avut in derulare, in perioada septembrie 2013 - septembrie 2015 un acord stand-by de 2 miliarde de euro cu FMI, pe care autoritatile l-au tratat ca avand caracter preventiv, fara sa acceseze fonduri.

Scopul intelegerii a fost de a proteja economia romaneasca de eventuale socuri pe pietele financiare si de a ajuta la reducerea costurilor de finantare. Acordul a fost insotit de un imprumut in valoare tot de 2 miliarde de euro de la Uniunea Europeana, reprezentand al treilea program de creditare pe care Romania l-a negociat cu partenerii internationali din 2009.

Anterior, Romania a incheiat cu succes doua acorduri cu FMI, UE si Banca Mondiala, in valoare de 20 miliarde euro, respectiv 5 miliarde euro. Al doilea, semnat in 2011 si finalizat in 2013, a avut de asemenea caracter preventiv, autoritatile optand sa nu acceseze fondurile puse la dispozitie de creditorii externi.

Sursa foto: Rawpixel.com / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri