Romania incurajeaza producerea energiei din surse regenerabile, dar nu va plati orice pret pentru asta. In acest sector, Romania a invatat o lectie dura, avand in vedere ca pana in 2013 a sprijinit neconditionat dezvoltarile de proiecte alternative, insa aceasta abordare s-a razbunat mai apoi in facturi. In cele din urma, generozitatea statului a scazut pana intr-atat incat firmele de energie regenerabila au ajuns sa se planga ca nu mai rezista in piata, a spus Corina Popescu, secretar de stat in Ministerul Energiei.

“Romania e parte a Uniunii Europene. Nu putem gandi o strategie separata de cea a UE. Viitorul este al resurselor regenerabile, dar nu trebuie cu orice pret. La noi este himera ca energia verde e ieftina, dar nu e chiar asa”, a declarat Corina Popescu, secretar de stat in Ministerul Energiei, la conferinta Profesionistii in Energie, organizata de WALL-STREET.RO si Nuclearelectrica.

Guvernul Romaniei a sprijinit producerea energiei verzi prin schema certificatelor verzi. Certificatele sunt platite de toti consumatorii, iar banii intra in conturile producatorilor, acestia castigand practic dublu, avand in vedere ca obtin bani si din vanzarea energiei propriu-zise.

De altfel, unii investitori in acest domeniu au cautat sa intre pe aceasta piata tocmai pentru certificatele verzi, Romania avand la un moment dat cea mai generoasa schema de sprijin a energiei verzi din UE.

Treptat insa, consumatorii, mai ales cei industriali, au inceput sa reclame costurile prea mari pe care le aveau cu certificatele verzi, sustinand ca o prelungire a situatiei ii va duce in situatia de a disponibiliza angajati, de a-si diminua productia sau chiar a-si inchide afacerile. Impactul in facturile populatiei a fost, de asemenea, semnificativ.

Lectia dura a trecutului

Drept urmare, autoritatile au inceput sa reduca sprijinul acordat industriei, fie prin reducerea numarului de certificate verzi, fie prin amanarea acordarii lor producatorilor.

“Romania a invatat o lectie destul de dura, ani de zile nu s-a dezvoltat nicio unitate de productie noua si ne-am trezit cu o schema generoasa si cu 5.000 MW in regenerabile. Fiecare MW are si un certificat verde atasat, deci trebuie privit costul in ansamblu”, a adaugat Popescu.

Potrivit lui Marian Cernat, director in ANRE, viitorul apartine energiilor regenerabile, iar Romania va trebui sa gaseasca niste masuri de stimulare a consumului de energie electrica. Pe langa asta, capacitatea de producere a electricitatii va trebui adaptata consumului, iar nu invers, inclusiv pentru ca energia verde sa poata fi integrata in consum.

“Trebuie sa vedem si care sunt masurile de stimulare a consumului, a regenerabilelor, pentru ca viitorul este al lor. Nu trebuie sa ducem in absurd ipoteza ca vom adapta consumul la productie. Trebuie sa aducem capacitatea la necesitatile consumului. Integrarea regenerabilelor in sistem se face pe principiul <<cat cuprinde>>. Orice sistem are o capacitate limitata de a prelua aceste energii”, a spus Cernat.

Romania a sprijinit, pentru scurt timp, neconditionat, energiile regenerabile. Spre exemplu, in decembrie 2013, ANRE a acordat in doar trei zile 110 de licente pentru noi proiecte de energie verde. Justificarea ANRE a fost tot timpul ca nu are parghiile legale sa refuze.

Desi Transelectrica, operatorul sistemului de transport al electricitatii, a atras atentia de mai multe ori ca suprasaturarea Dobrogei cu turbine eoliene necesita investitii majore in extinderea retelelor, autoritatile au acordat avize de constructie pentru aproape orice proiect. La randul sau, nici Transelectrica nu s-a grabit sa construiasca acele linii noi, invocand costurile foarte mari.

Conditii pentru regenerabile

De asemenea, producatorii de energie verde nu au fost niciodata obligati sa aiba capacitati de rezerva. Adica, in cazul in care nu bate vantul sau nu e soare, nici eolienele, nici fotovoltaicele nu functioneaza. Pentru ca alimentarea cu energie a consumatorilor sa nu fie intrerupta, este nevoie de alte unitati care sa acopere golurile lasate de energia verde. Astfel de situatii creeaza probleme in retea, astfel ca Transelectrica trebuie sa gaseasca solutii pentru a compensa lipsa acelei energii verzi si astfel niciun consumator sa nu fie lasat pe intuneric.

Desi in anii 2012-2013 se vorbea, la nivelul autoritatilor, de obligarea producatorilor de energie verde de a avea unitati de rezerva, aceasta prevedere nu a fost inclusa in legislatia care reglementeaza acest sector.

Cernat a precizat ca “poate” ar fi cazul ca autoritatile sa puna o serie de conditii si regenerabilelor si sa caute solutii de compensare, precum stocarea electricitatii. Totodata, desi se vehiculeaza idea “retelelor inteligente”, asta tine de viitor, mai ales ca Romania nu are inca unitati de pompaj (utile in echilibrarea productiei si consumului de energie).

Apoi, pentru ca energia verde sa poata fi preluata fara probleme in consum, este nevoie de termocentrale capabile sa functioneze nelimitat la o capacitate intre 40 si 100%.

“Poate ar trebui sa adoptam si noi masuri de compensare a regenerabilelor, adica stocarea energiei. Poate la anul legiuitorul va pune astfel de conditii si regenerabililor, nu cum a fost pana acum”, a afirmat Cernat.

Sursa foto: Mircea Dragos Photography

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri