Numarul locurilor de munca din Romania va creste simtitor in urmatorii ani, datorita dezvoltarii economice in continua crestere si a investitiilor tot mai importante din strainatate, a declarat ministrul muncii, Gheorghe Barbu la Bursa locurilor de munca.
Ministrul muncii a spus ca in Romania se vor face angajari importante in urmatorii ani, mai ales in zonele de dezvoltare a infrastructurii. "Romania a primit in ultimul timp imprumuturi pentru lucrari publice, iar in 2007 se va inregistra o absorbtie importanta de forta de munca in zonele unde se va dezvolta infrastructura", a spus Gheorghe Barbu, citat de NewsIn.

Referitor la migratia fortei de munca in strainatate, Barbu a precizat ca, odata cu cresterea economica inregistrata in ultimul timp, salariile vor creste si ele si, prin urmare, romanii nu vor mai fi tentati sa plece in strainatate. "Salariile din sistemul bugetar, pentru ca doar pe acelea le stiu, sunt multumitoare pentru nivelul economic actual al Romaniei. stiu ca nu este de ajuns, dar cred ca vor fi cresteri importante in urmatoarea perioada", a spus Gheorghe Barbu. Ministrul a mai spus, de asemenea, ca in zonele cu deficit de forta de munca, aceasta se va vinde mai scump, ceea ce ii va determina pe angajatori sa majoreze oferta de salarizare. Gheorghe Barbu a estimat, pentru anul 2007, un salariu mediu de 1.200 de lei.

Barbu a mai precizat ca indicatorii economici ai Romaniei prognozati pentru 2007 sunt favorabili. "Cresterea economica in 2006 a fost de 6,5-6%, iar pentru 2007 se prognozezaza o crestere economica de 6,4%. De asemenea, tinta de inflatie prognozata initial pentru 2006 a fost atinsa, fiind chiar sub 6%", a adaugat ministrul muncii.

Personalul calificat ar putea pleca din Romania, dupa aderare

Piata fortei de munca din Romania ar putea resimti o lipsa de personal calificat in constructii sau textile, dupa aderare, pentru ca multi muncitori din aceste domenii vor prefera sa plece in UE, a declarat, vineri, ministrul Muncii, Gheorghe Barbu.

Ministrul a estimat ca, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, forta de munca se va orienta catre tarile UE, dar, in acelasi timp, si piata romaneasca a muncii va fi cautata de cetatenii altor state, dar nu neaparat din UE.

"Trebuie sa ne obisnuim ca acest lucru se va intampla si exemplul de la Bacau (unde 1.500 de muncitoare din China lucreaza la o firma de textile n.n.) vor fi din ce in ce mai frecvente", a mai spus Barbu. Cu toate acestea, Romania va face o selectie a fortei de munca din strainatate in functie de nevoile pietei proprii. "Se vor impune restrictii de calificare si de tipuri de meserii pentru ca nu este cazul sa aducem forta de munca acolo unde se inregistreaza un excedent de personal", a dat asigurari ministrul muncii.
Barbu a mai precizat ca, in prezent, ministerul elaboreaza un studiu al ocupatiilor din Romania pentru a reactualiza Catalogul Ocupatiilor cu meserii care au aparut foarte recent.

In functie de calificarile cerute de piata muncii, studiul va fi utilizat pentru a face orientarile profesionale necesare. "in acest sens va exista o colaborare cu Ministerul Educatiei precum si cu cei care ofera formare profesionala continua pentru a adapta invatamantul la nevoile pietei", a adaugat Barbu. In prezent, strainii care doresc sa munceasca in Romania trebuie sa obtina permise de munca si sa se incadreze in limita contingentelor aprobate de Ministerul Muncii. Anual, ministerul aproba un contingent, un numar maxim de muncitori straini care poate lucra in Romania. Pentru 2006, numarul maxim este de zece mii de persoane.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri