Produsul Intern Brut a crescut anul trecut cu 3,7% fata de 2014, la 710,266 miliarde lei, ca serie bruta, dupa ce a consemnat acelasi avans in ultimul trimestru al anului, ajungand la 209,996 miliarde lei, cresterea fiind sustinuta in principal de comert, reparare auto si hoteluri si restaurante.

Pe date ajustate sezonier, PIB-ul estimat pentru ultimul trimestru al anului s-a plasat la circa 180,05 miliarde lei preturi curente, in crestere cu 1,1% fata de trimestrul anterior si cu 3,8% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in termeni reali, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), conform Mediafax.

La cresterea PIB au contribuit toate ramurile economiei, cu exceptia agriculturii, silviculturii si pescuitului. Comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hotelurile si restaurantele au avut o contributie de 1% la cresterea economica, cu o pondere de 15,8% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 6,4%.

Impozitele nete pe produs au avut un aport de 0,7%, cu o pondere de 12,1% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 5,7%.

Constructiile au contribuit cu 0,6%, avand o pondere de 7,4% la formarea PIB, iar volumul lor de activitate s-a majorat cu 8,8%. Cu acelasi procentaj au contribuit si informatiile si telecomunicatiile, cu o pondere mai redusa la formarea PIB (5,7%), dar care au inregistrat o crestere semnificativa a volumului de activitate (11,8%).

Indutria a contribuit cu 0,5% la cresterea economica, avand o pondere de 23,2% la formarea PIB, iar volumul sau de activitate s-a majorat cu 2%.

Pe de alta parte, agricultura, silvicultura si pescuitul au avut un impact negativ asupra cresterii economice de -0,5%, cu o pondere de 4,2% la formarea PIB.

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat, in principal, cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a majorat cu 6,2%, contribuind cu 3,8% la cresterea PIB.

De asemenea, formarea bruta de capital fix a avut o contributie de 1,8%, dupa ce volumul sau a crescut cu 7,5%.

O contributie negativa importanta la cresterea PIB a avut-o exportul net (-1,6%), consecinta a cresterii cu 4,7% a volumului exporturilor de bunuri si servicii corelata cu o crestere mai mare a volumului importurilor de bunuri si servicii, cu 8,4%.

Sursa foto: lassedesignen/shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri