Exporturile au scazut in ianuarie 2016 cu 1,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 4,1 miliarde euro, iar importurile au avansat cu 3,1%, la 4,5 miliarde euro, evolutia avand ca efect majorarea deficitului comercial cu 114%, pana la 382,7 milioane euro, arata datele datele publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS).

In ianuarie 2015, deficitul comercial a fost de 178,6 milioane euro, mai mic cu 204,1 milioane euro fata de nivelul din ianuarie 2016. Romania a exportat, in ianuarie, marfuri in valoare de 3,2 miliarde euro in Uniunea Europeana, adica 77,7% din total, si a importat de 3,5 miliarde euro din celelalte 27 de state membre ale UE, adica 78,4% din totalul importurilor, conform News.ro

In comertul cu statele din afara UE, Romania a trecut pe deficit in ianuarie, dupa o perioada de excedent comercial. In prima luna din acest an, exporturile in afara UE au fost de 917,4 milioane euro, fiind depasite de importuri, care au avut o valoare de 973,2 milioane euro.

Masinile si echipamentele de transport au avut cele mai mari ponderi in comertul exterior, cu 46,8% la export si 38,8 la import, fiind urmate de alte produse manufacturate, cu 33,9% la export si 30,5 % la import.

Produsele agroalimentare, bauturile si tutunul au reprezentat 8,3% din exporturi si 8,4% din importuri, produsele chimice si conexe au avut o pondere mai mare la importuri, de 14,4%, in timp ce au fost exportate in pondere de 4,2% astfel de bunuri.

Combustibilii minerali si lubrifiantii au fost importati in proportie de 3,8%, iar la export au reprezentat 4,8%, in timp ce materiile prime si materialele au avut o pondere de 3% la exporturi si de 3,1% la importuri.

In 2015, Romania a exportat bunuri in valoare de 54,6 miliarde de euro s a importat marfuri de 63 miliarde euro, iar deficitul comercial a crescut cu 38%, pana la 8,4 miliarde euro.

Sursa foto: lassedesignen/shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri