Companiile producatoare de energie din surse regenerabile au pierdut aproape 64 milioane de lei (14,3 milioane de euro) anul trecut si in prima luna din 2016. Pierderea este cauzata de faptul ca peste 480.000 de certificate verzi au expirat, ca urmare a lipsei cererii, astfel ca nu mai pot fi comercializate. Un certificat verde este valabil pentru o perioada de 12 luni.

Organizatia Patronala a Producatorilor de Energie din Surse Regenerabile din Romania (PATRES) spune ca aceasta suma este pierduta defintiv, iar situatia nu este pe cale sa se imbunatateasca.

"In timp ce autoritatile nu fac absolut nimic pentru a imbunatati aceasta situatie dezastruoasa, ne intrebam cu maxima ingrijorare oare cat mai poate rezista sectorul care se indreapta cu pasi repezi spre faliment”, afirma Martin Moise, prim vice-presedintele PATRES.

Potrivit datelor furnizate de OPCOM, operatorul bursei de energie, controlat de compania de stat Transelectrica, anul trecut au fost emise 14,1 milioane de certificate verzi aferente productiei de energie verde.

Ca urmare a modificarilor legislative care au diminuat sprijinul acordat de stat acestei industrii, producatorii de energie regenerabila sunt in situatia in care nu isi pot vinde toate certificatele verzi.

Astfel, stocul actual de certificate se apropie de 570 milioane de lei, iar PATRES apreciaza ca „va creste puternic pana la finalul anului” in baza cotei foarte mici aprobata de Guvern si de Autoritatea Nationale de Reglementare in domeniul Energiei pentru 2016.

"Dezastrul pentru regenerabile este confirmat si de sesiunea de tranzactionare pe care a avut loc in 16 martie 2016, in care s-au vandut doar 5.490 de certificate verzi din cele peste 1,7 milioane ofertate”, precizeaza PATRES.

Pe de alta parte, autoritatile au scutit 37 de companii de la plata unor certificate verzi in valoare de 750 milioane de euro. Aceste companii sunt exceptate de la plata cu un procent cuprins intre 40% si 85% si activeaza in sectoarele producerii de ingrasaminte chimice, reciclarii deseurilor, siderurgic, cimentului, hartiei si cartonului.

Sursa foto: mediafaxfoto.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri