Cu una dintre cele mai mari cresteri ale PIB din Uniunea Europeana si o estimare de crestere de peste 4% in acest an, Romania ar fi avut sansa sa fie astazi in fata multor state din regiune, in privinta evolutiei financiare, daca ar aplica o masura luata de Ungaria cu cativa ani in urma, cred economistii romani.

In cadrul unui eveniment organizat de Colliers International, unul dintre cei mai mari consultanti imobiliari la nivel local, Dan Bucsa, economist al bancii UniCredit la biroul din Londra, apreciaza ca, daca tara noastra si-ar concentra activitatea pe exporturi, cresterile PIB ar fi mult mai sanatoase, iar nivelul de trai de aici ar fi unul mult superior celui pe care il avem in prezent.

“Romania este o piata dominata de importuri, iar balanta dintre nivelul exporturilor si cel al importurilor ar trebui sa fie echilibrata. Sunt tari cu o suprafata mult mai mica decat cea a Romaniei care fac exporturi uriase fata de tara noastra. Ungaria, de exemplu, si-a dublat exporturile in ultimii ani. 92% din PIB al Ungariei este reprezentat de exporturi. In Romania aceasta valoare este la jumatate. Ar trebui sa ne uitam cu atentie la vecinii unguri, o tara care se lupta sa aduca Tesla pentru dezvoltarea unei fabrici auto. Si va reusi. Ar fi un pas urias, care ar completa lista producatorilor auto care au fabrici in Ungaria. Si cehii au planuri mari”, a declarat Dan Bucsa (foto), economist la UniCredit Research in Londra, prezent zilele trecute la Bucuresti.

Economistul roman sustine ca, in ciuda activitatii la nivel local, productia tarii noastre se pastreaza la un nivel constant in ultimii ani, dar totusi redus fata de activitatea din tarile vecine.

Intrebat de ce tara noastra nu reuseste sa atraga investitii straine, Dan Bucsa este de parere ca nu este o decizie care tine de taxe sau de forta de munca. “Este vorba despre perspectiva, dar si proactivitate. Nu este un moment in care investitorii vin imediat, practic nu se arunca. In Romania nu exista drumuri, este o realitate. Investitorilor le este dificil sa se deplaseze pe teritoriul Romaniei. Bosch, Audi, Mercedes si Siemens au activitate in Ungaria. Cand acesti investitori spun ce bine le merge in Ungaria, atunci si alti investitori isi doresc sa vina aici. (…) Romania ar trebuie sa se bucure la orice investitie, oricat de mica. Zona serviciilor, dupa transporturi, este de baza in Romania. Nu trebuie sa consideram Romania ultimul stat european doar pentru ca la noi se externalizeaza atat de multe activitati. Romania a inceput sa ia fata Indiei, pe acest segment. Recenziile celor care lucreaza in Marea Britanie, de exemplu, cu Romania sunt foarte bune”, a adaugat Dan Bucsa.

Ceea ce apreciaza, insa, economistul roman la tara noastra este ca oamenii sunt extrem de muncitori.

“Ceea ce imi place in Romania este ca oamenii sunt foarte muncitori. Orice investitie, si daca dureaza numai doi ani de zile, este o investitie buna. Companiile care au investit in Romania au pregatit angajatii, iar in numai 6 luni s-au putut angaja in orice alta companie, cu experienta pe care au capatat-o”, a mai precizat Bucsa.

In ceea ce priveste activitatea de pe piata imobiliara, expertul de la Londra sustine ca, spre deosebire de Romania, in Ungaria pretul proprietatilor a crescut in ultimii ani cu pana la 40%, in timp ce la noi inca se pastreaza la un nivel similar cu anii anteriori.

“In piata imobiliara si cea a constructiilor, exista o volatilitate uriasa. Investitiile publice sunt foarte schimbatoare. Nu este si cazul Ungariei, o piata in care preturile caselor au crescut cu peste 40% in cursul anului 2015, in timp ce in Romania inca raman la un nivel scazut”, a mai aratat economistul UnicCredit.

Intrebat despre care sunt motivele pentru care nu apreciaza Romania, Dan Bucsa a tinut sa enumere trei capitole la care am avea de recuperat fata de mentalitatile invingatoare din Vestul Europei.

“Cel mai mult ma deranjeaza faptul ca romanii se complac, sunt pe principiul “asta e, merge si asa”. Mai mult, nu exista o strategie gandita pe termen mai lung si practic tot ce se intampla este realizat din scurt. <Daca reusim luna asta e bine, apoi vom mai vedea>. Este o situatie pe care am observat-o in special in zona de administrare a statului”.

In plus, Dan Bucsa sustine ca nu intelege cum romanii pot merge la vot si sa opteze pentru o persoana care a facut inchisoare pentru fapte de coruptie.

“Regulile si legile sunt facute sa fie respectate. Vina cui este cand cineva este prins fara bilet in autobuz? A celui care verifica sau a celui care nu a validat calatoria? Nu inteleg cum romanii pot merge la vot si sa opteze pentru o persoana care a facut inchisoare pentru fapte de coruptie”, a mai precizat economistul UniCredit.

Conform estimarilor UniCredit, Romania ar urma sa inregistreze in acest an o crestere de peste 4% a PIB, dar estimarile arata ca acest avans se va mai reduce in perioada urmatoare.

“Nu vedem cresteri mai mari de 4% pe termen lung in privinta PIB. In ceea ce priveste politica fiscala, Romania a avut cea mai proasta experienta in criza. Tara noastra a intrat in criza cu o crestere a economiei de peste 8%, doar ca economia tarii nu va mai putea tine pasul cu cresteri de pana la 4%”, a completat economistul roman.

Sursa foto: Colliers International

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri