Excedentul bugetului general consolidat s-a redus de circa trei ori in primele doua luni, fata de perioada similara a anului trecut, in contextul in care cheltuielile de personal au crescut cu aproape 22%, din cauza majorarilor salariale, iar incasarile din TVA au inregistrat un recul in februarie, dupa un avans puternic in ianuarie.

Bugetul general consolidat a inregistrat un excedent de 800 milioane de lei in ianuarie-februarie, respectiv 0,1% din PIB, in scadere de la 2,3 miliarde lei, 0,33% din PIB, in aceeasi perioada a anului 2015.

Veniturile bugetului general consolidat s-au ridicat la 35,4 miliarde de lei, reprezentand 4,7% din PIB, cu 4,6% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent, potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice (MFP).

S-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent la incasarile din impozitul pe profit (39,3%), taxa pe utilizarea bunurilor (20,3%), accize (5,9%), contributii de asigurari sociale (9,5%) si TVA (4%).

Incasarile din taxa pe valoarea adaugata reprezinta 10,4 miliarde de lei, cu 4% mai mari decat incasarile aferente aceleiasi perioade a anului 2015, in conditiile in care incepand cu luna februarie 2016 se reflecta pe langa masura de reducere din iunie a cotei de TVA la 9% pentru alimente si servicii de restaurant si masura de reducere a cotei de TVA standard de la 24% la 20%.

In luna februarie, incasarile din TVA au consemnat un declin de aproape 600 de milioane de lei fata de luna similara a anului trecut, de la 4,04 miliarde de lei la 3,45 miliarde de lei, dupa ce in ianuarie au consemnat un plus de 17%.

„A fost pe plus cu 17% in ianuariue si pe minus cu 15% acum (in februarie). Daca iei primele doua luni au crescut cu 4%. Pot fi multi factori one-off pentru o luna (…). O luna nu este suficienta pentru a trage concluzii, trebuie sa vedem ceva mai de durata. (...) Nu putem analiza asa doar dupa o luna, mai ales ca pe primele doua luni arata bine. Daca la primul trimestru arata prost, adica sa vina date slabe si pentru martie, atunci te poti gandi ca nu pot sa recupereze”, a declarat economistul sef al ING Bank Romania, Ciprian Dascalu.

Reducerea de TVA din ianuarie a fost un nonsens, avand in vedere ca s-a transmis in pretul final foarte putin. Ar fi fost mult mai utila o reducere a costurilor cu forta de munca, printre cele mai ridicate din Europa, decat o scadere a TVA intr-o perioada de crestere puternica a consumului, a afirmat el.

Incasarile din contributii de asigurari sociale au fost mai mari cu 7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care incasarile la acest buget sunt influentate negativ de cresterea volumului varsamintelor la Pilonul II de pensii, ca urmare a cresterii cotei de contributii de la 5% in anul 2015, la 5,1% in anul 2016.

Potrivit MFP, sumele incasate la asigurari sociale au fost afectate si de aplicarea legii 223/2015 privind pensiile militare de stat, prin care nu se mai platesc la bugetul asigurarilor sociale de stat contributiile de asigurari sociale aferente angajatorului din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitatii nationale.

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la veniturile nefiscale, cu 15,2%, impozite si taxe pe proprietate, cu 2,1%, taxa pe utilizarea bunurilor cu 4%.

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 34,6 miliarde de lei, au crescut in termeni nominali cu 9,9% fata de aceeasi perioada din anul precedent si cu 0,2 puncte procentuale ca pondere in PIB.

Cheltuielile de personal au crescut cu 21,8% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Cresterea a fost determinata in principal de majorarile salariale acordate in a doua parte a anului 2015, respectiv 12% pentru personalul din institutiile publice locale, 25% pentru personalul din sistemul public sanitar si a personalului din sistemul public de asistenta sociala, 15% pentru personalul din invatamant, 10% pentru personalul din sistemul bugetar exclusiv sanatate, invatamant si asistenta sociala, precum si majorarea salariului minim brut pe tara cu 75 de lei incepand cu 1 iulie 2015.

Cheltuielile cu bunuri si servicii s-au redus cu 3,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut fata de aceeasi perioada a anului precedent cu 6,9% datorita, in principal, majorarii cu 5% a punctului de pensie incepand cu 1 ianuarie 2016 si a dublarii alocatiei de stat pentru copii incepand cu 1 iunie 2015.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 2,7 miliarde lei, respectiv 0,4% din PIB, fata de 2,0 miliarde lei la aceeasi perioada a anului precedent.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri