Fondurile europene pot fi disponibile si online, romanii care vor sa deruleze proiecte pot sa-si depuna documentele mai repede si mai simplu, online, incepand de luni, prin intermediul aplicatiei MySMIS 2014, a anuntat, intr-o conferinta de presa, ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu.

Aceasta aplicatie IT a fost realizata de catre MFE impreuna cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) si va fi folosita nu doar pentru depunerea solicitarilor de fonduri europene, ci si pentru schimbul de informatii intre beneficiari si autoritati, conform News.ro

Aplicatia a fost testata, in perioada 8-18 martie, de circa 2.000 de aplicanti.

”In perioada testelor, sistemul care urmeaza sa gestioneze peste 34 miliarde euro contributie de la UE, la care se adauga cofinantarea nationala si a beneficiarilor publici si private, nu s-a blocat deloc, a functionat bine”, a dclarat ministrul Aura Raducu.

MySMIS va gestiona intre 16.000 si 20.000 de proiecte. Primele proiecte, din exercitiul bugetar 2014-2020, care vor fi depuse exclusiv online, sunt cele pentru dezvoltarea resurselor umane.

Prin Programul Operational Capital Uman, care va duce la crearea de multe locuri de munca, sunt disponibile fonduri de circa 580 de milioane de euro pentru acest an, a mai spus ministrul Fondurilor Europene, care considera ca aplicatia ajuta mult pentru ca scurteaza procedurile.

In total, in perioada aprilie – septembrie 2016, MFE si-a propus sa lanseze peste 80% din suma alocata pentru proiecte europene, care ajunge la 3,5 miliarde de euro. Cea mai mare parte din bani, circa 1,1 miliarde de euro, vor fi alocati in luna aprilie.

Cei mai multi bani europeni ajung insa la Programul Operational pentru Infrastructura Mare al Romaniei (POIM). Pentru perioada 2014-2020 sunt alocati aproximativ 11,1 miliarde de euro din fondurile UE, plus cofinantarea de la bugetul national, iar proiectele vizeaza transporturile, energia si mediu.

Romania are la dispozitie, in perioada bugetara 2014-2020, fonduri europene in valoare de 43 miliarde de euro, dupa ce, din fondurile puse la dispozitie in 2007-2013, a inregistrat cea mai redusa rata de absorbtie din UE, de aproximativ 75%, potrivit ministrului Fondurilor Europene, Aura Raducu.

In precedentul buget, suma pusa la dispozitie a fost de 19 miliarde de euro. Ministerul Fondurilor Europene a anuntat ca s-au facut cereri de rambursare pentru peste 62% din suma totala disponbila.

"Desi termenul initial era 31 martie, insa ae mai pot identifica si analiza proiecte retrospective pana in iunie 2016”, a afirmat Aura Raducu, care solicita ”ministerelor de linie sa participe la eforturile de identificare a proiectelor retrospective.

Potrivit datelor MFE, prezentate de ministrul de resort, Autoritatile de Management ale POS Mediu, POS Transport, POS CCE si POSDRU au analizat pana in prezent 1.561 de proiecte, din care au fost aprobate 40 in valoare totala de aproximativ 541 milioane euro, din care contributia UE este de aproximativ 464 milioane euro.

Mai putin de unul din zece proiecte retrospective analizate a corespuns pana in prezent cerintelor de finantare din fonduri europene, in vederea cresterii absorbtiei pe cadrul financiar 2007-2013, potrivit ministrului Aura Raducu.

Se mai afla in procesare, evaluare sau aprobare 33 de proiecte cu o valoare totala de 640 milioane euro. Din proiectele aprobate, a fost solicitata pana in prezent Comisiei Europene suma de 85 milioane euro.

Sursa foto: violetkaipa / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri