Romania a devenit renumita la nivel mondial intr-un domeniu al economiei care se afla in top 3 european si in primele 13 state din lume la nivel mondial.

Eficientizarea costurilor a inlocuit reducerea costurilor in topul principalelor preocupari pentru companiile care doresc sa-si externalizeze serviciile IT, iar Romania profita din plin de noul trend.

Timp de foarte multi ani, India si Filipine au fost liderii mondiali ai pietelor de outsourcing, in special pentru serviciile de asistenta pentru clienti. Cu toate acestea, in ultimii ani, tot mai multe companii occidentale care au supravietuit anilor de criza economica au imbratisat o noua abordare in materie de „client services”: centrele din Europa Centrala si de Est.

Sectorul IT, „copilul-minune” al Romaniei


In ultimii 10-15 ani, sectorul IT a fost „copilul-minune” al Romaniei, fiind puternic sprijinit de companiile de outsourcing. Romania nu ofera cele mai mici costuri in afacerile outsourcing, insa este foarte competitiva in privinta nivelului de profesionalism al angajatilor si a abilitatilor fortei de munca, superioare celor pe care companiile le pot gasi in alte locatii de outsourcing.

„Romania este vazuta ca o locatie complementara pentru India, deoarece Europa de Est ofera un echilibru perfect intre costuri si calitate. Clientii nostri spun ca suntem de doua sau de trei ori mai productivi decat vanzatorii traditionali”, a declarat directorul executiv al companiei Endava, John Cotterell, care coordoneaza 1.100 de angajati full-time din Bucuresti, Cluj-Napoca si Iasi, dupa cum noteaza zdnet.com.


Romania: locul 3 in Europa, locul 13 in lume


Romania se afla pe locul 1 in Europa si pe locul 6 in lume in privinta numarului de specialisti certificati in IT, conform outsourcing-today.ro. Totodata, Romania se afla pe locul 13 la nivel mondial si pe locul 3 in Europa in topul destinatiilor de outsourcing, dupa Polonia si Bulgaria.

Conform datelor furnizate de Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala din Romania, peste 60.000 de persoane lucreaza in prezent in sectorul oursourcing. In plus, deoarece sectorul de outsourcing creste constant in Romania si Bulgaria cu 15-20% pe an, specialistii estimeaza ca cele doua state vor devansa Polonia in topul celor mai atractive destinatii pentru companiile de outsourcing din Europa.

Segmentul office al pietei imobiliare, un efect secundar pozitiv al pietei de outsourcing


Dupa debutul crizei economice in 2008, multe companii s-au relocat din Europa Occidentala in Europa de Est, inclusiv in Romania. Tara noastra reprezinta o piata cu un excelent „return of investment”, iar companiile care aleg sa investeasca aici au un randament foarte bun, precum si resurse umane care permit dezvoltarea unor intregi centre regionale, inclusiv de outsourcing.

Acesta este si motivul pentru care piata imobiliara office din Romania a cunoscut un avant spectaculos in ultimii ani.

Volumul spatiilor noi de birouri care vor fi livrate in urmatorii doi ani va fi de 550.000 mp. In plus, Capitala se afla, inca, in urma celor mai mari capitale din Europa Centrala si de Est ca numar total de metri patrati de spatii de birouri, fapt ce va mentine cererea pentru astfel de spatii la un nivel foarte ridicat in viitor.

Spre exemplu, companiile care au birouri inchiriate in complexul de birouri West Gate din vestul Bucurestiului, detinute de fondatorul Genesis Development, Liviu Tudor, si-au extins in ultimii doi ani spatiile ocupate cu 15.000 mp. Un alt exemplu elocvent este compania Infineon Technologies, care si-a extins birourile din Novo Park, detinute tot de Liviu Tudor, la o suprafata totala de 7.500 mp si a semnat prelungirea contractului de inchiriere pana in 2024. Infineon Technologies a devenit, astfel, cel mai longeviv chirias intr-un parc de birouri din Romania.

Sursa foto: Creative Commons

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri