Bucurestenii ar putea iesi, peste doi ani, la plimbare intr-o noua zona verde, care ar urma sa se intinda pe aproximativ 6 hectare. Realizarea acestui plan depinde de succesul pe care producatorul de energie ELCEN Bucuresti il va avea in constructia, in zona Grozavesti, a unei unitati noi de producere a energiei electrice si termice, care practic va inlocui actuala CET.

“Noua centrala de la Grozavesti va inlocui CET Grozavesti, astfel ca se vor disponibiliza 6 hectare de teren. Noi nu vrem sa vindem acest teren, ci vrem sa il transformam intr-un spatiu verde cu terenuri de sport. Il vom face o zona verde”, a declarat Marcel Nicolaescu, directorul general al ELCEN, pentru WALL-STREET.RO.

CET Grozavesti este amplasata langa Gradina Botanica din Bucuresti si este una dintre cele patru centrale de generare a energiei electrice si termice administrate de ELCEN.

ELCEN, controlat de stat, intentioneaza ca in acest an sa inceapa constructia noii centrale, evaluata la 50-60 milioane de euro, bani pe care spera sa ii imprumute de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Banca Mondiala. Producatorul de energie a angajat firma Deloitte sa ii acorde consultanta in acest proiect.

In cazul in care s-ar realiza, aceasta ar fi prima investitie in productie derulata de ELCEN in ultimii sapte ani.

Constructia unitatii in cogenerare (va aproduce energie termica si electrica din aceeasi cantitate de gaz) ar dura doi ani, iar ELCEN vrea sa faca proiecte similare in jurul fiecarei dintre cele patru CET-uri pe care le are in Bucuresti.

“La CET Sud si la CET Progresul vrem sa construim grupuri noi de 200 MW fiecare. Pe langa asta, vrem sa modernizam mai multe cazane de la aceste doua CET-uri, pentru a reduce noxele astfel incat sa isi poata pastra autorizatiile de mediu”, a adaugat Nicolaescu.

ELCEN va trebui, de asemenea, sa isi modernizeze CAF-urile (cazane de apa fierbinte) din Bucuresti, de care are nevoie la varfuri de consum. O astfel de operatiune va incepe in luna aprilie.

“In acest an, 11 CAF-uri au iesit din functiune pentru ca nu mai au autorizatie de mediu. Pana in 2023 vor trebui oprite toate CAF-urile, pentru ca le vor expira la toate autorizatiile de mediu”, a precizat Nicolaescu.

ELCEN, aproape de recuperarea 1,5 miliarde de lei din datoria RADET

Totusi, toate planurile de investitii ale ELCEN depind de recuperarea datoriei de 3,6 miliarde de lei de la RADET, careia ii vinde energia termica. Un prim pas a fost facut, in sensul ca ELCEN a obtinut, saptamana trecuta, o sentinta definitiva pentru recuperarea unei datorii de 259 milioane de lei din 2008 (recunoscuta printr-un protocol semnat intre ELCEN, RADET si Primaria Capitalei).

“Vrem sa recuperam aceasta suma in 2016. E un inceput, cream astfel un precedent. In sfarsit, autoritatile statului au constientizat faptul ca RADET chiar ne e dator. In trei zile, in conturile noastre au intrat deja 7,7 milioane de lei”, a spus Nicolaescu.

Totodata, ELCEN a pus poprire de 100% pe conturile RADET, in speranta ca isi va recupera cei 3,6 miliarde de lei datorati de regia de termoficare. Potrivit lui Nicolaescu, in cateva luni ar putea fi pusa in aplicare si ordonantarea la plata pentru aproximativ 1,5 miliarde de lei. Practic, banii vor fi recuperati tot prin poprire.

“Daca am fi incasat pana acum banii de la RADET, am fi putut avea cash de 600 milioane de euro pe care i-am fi investit”, a precizat seful ELCEN.

Deocamdata, ELCEN a pierdut in primele trei luni ale acestui an suma de 100 milioane de lei, bani neincasati de la RADET. Jumatate din valoarea energiei termice livrata consumatorilor cansici este subventionata de Primarie, care insa nu achita integral sumele catre RADET, ceea ce face ca o parte din datoriile Regiei sa se datoreze municipalitatii.

“Nu se poate asa ceva intr-o capitala Europeana. Nu stiu de ce intr-o capitala europeana trebuie sa subventionezi jumatate din pretul energiei termice. Nu asiguri toata subventia si apoi ma pui pe mine sa fac credite sa platesc furnizorii de gaze. Dimineata cand vin la birou, primul lucru pe care il fac e sa intreb pana cand sunt platite gazele, care trebuiue platite in avans, desi eu incasez facturile pe care le emit dupa 45 de zile”, a adaugat Nicolaescu.

ELCEN vrea o altfel de fuziune

In opinia fostei conduceri a Primariei Municipiului Bucuresti, solutia datoriei RADET catre ELCEN era fuziunea celor doua entitati. RADET ar fi inghitit ELCEN si astfel cele 3,6 miliarde de lei ar fi disparut. Nicolaescu a spus ca acel proiect este “praf”, iar adevarata rezolvare este ca ELCEN sa preia RADET, prin aceasta miscare producatorul de energie intrand si in posesia retelei de termoficare, detinuta de Primarie.

Dar si aici este o problema, anuma ca Primaria Capitalei nu vrea sa isi asume nimic, mai ales ca acum este condusa de un primar interimar.

“Vom incerca sa preluam noi RADET, nu ei pe noi. Altfel, e imposibil. Vechiul proiect de fuziune de praf. Vedeti ce se intampla la Primarie, numiri politice, jocuri politice, oameni fara expertiza in acest sistem. Ar fi normal ca serviciul de transport si distributie a energiei termice sa fie scos la licitatie. ANRSC nu isi asuma transformarea RADET in societate comerciala. Primaria Capitalei nu isi asuma nici ea nimic”, a afirmat Nicolaescu.

De altfel, vechiul proiect de fuziune a celor doua entitati nu este agreat nici de sefii RADET, care ar prefera o schimbare legislativa care sa permita Regiei sa se transforme in societate comerciala, statut care i-ar permite sa acceseze credite pentru investitii. RADET pierde zilnic apa in valoare de 32.000 de euro din cauza starii precare a retelei de transport si distributie a energiei termice.

Sursa foto: ELCEN

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri