Societatea Nationala a Sarii (Salrom), singurul producator de sare din Romania, a realizat anul trecut o productie de 2,18 milioane de tone, in crestere cu 6% fata de anul precedent, pe fonsul majorarii cererii, din care circa 620.000 de tone au fost exportate in Ungaria, Slovacia, Bulgaria, Serbia si Republica Moldova, potrivit datelor transmise de companie, la solicitarea News.ro.

In 2014, productia de sare a fost de 2,058 milioane de tone.

Romania are cele mai mari rezerve de sare din regiune, suficiente pentru cateva sute de ani. Exporturile se fac in general in tarile vecine, deoarece pe distante mai mari, transportul ajunge la o pondere prea mare in pretul final, sarea fiind o marfa ieftina.

"Societatea Nationala a Sarii isi mentine de multi ani prezenta pe pietele din proximitate (piete traditionale: Ungaria, Slovacia, Bulgaria, Serbia si Republica Moldova), livrarile pe alte piete (mai indepartate, cum ar fi: Croatia, Austria, Franta, Polonia, Suedia) fiind sporadice si in cantitati mici (din cauza distantei mari pana la destinatie, costul cu transportul depaseste de cele mai multe ori pretul sarii vandute la poarta salinei, costul final al sarii fiind necompetitiv pe pietele mai indepartate)", a precizat Salrom.

Cel mai mare client extern al Salrom este Ungaria, care a importat din Romania 448.600 tone de sare anul trecut, in timp ce Slovacia a cumparat 146.700 tone, Bulgaria - 13.300 tone, iar Serbia - 9.800 tone. Pe langa pietele traditionale, Salrom si-a propus sa extinda exporturile in Austria, Croatia, Franta si Polonia.

In Europa, cele mai multe tari au exploatari de sare, gema sau de mare, astfel ca piata de export este limitata pentru Salrom. Romania are peste 200 de zacaminte de sare, care sunt in patrimoniul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM). Salrom este singurul producator de sare din Romania, avand perimetre concesionate cu rezerve de circa 400 de milioane de tone de sare. Societatea are sapte sucursale: Exploatarea Miniera Ramnicu Valcea si salinele Slanic, Ocna Dej, Ocna Mures, Targu Ocna, Praid si Cacica.

Salrom este controlata de Ministerul Economiei, care detine 51% din actiuni, in timp ce Fondul Proprietatea are o participatie de 49%. Ministerul a lansat, recent o procedura de recrutare de administratori profesionisti pentru Salrom, iar compania ar putea fi listata la bursa pe termen mediu, potrivit ultimelor declaratii oficiale.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri