Deunazi am avut inspiratia sa realizez ceva propus si neindeplinit de prea mult timp si anume sa vizitez celebrul muzeul Cabinet War Rooms impreuna cu muzeul dedicat lui Winston Churchill la Londra. Tineam neaparat sa fac acest lucru deoarece personalitatea lui Churchill ma urmareste inca din copilarie. Este evident ca nu am sa fac o descriere a muzeului si am sa ma limitez doar la a-l recomanda tuturor celor care vor sa vada ce inseamna o natiune puternica cu un lider pe masura.

Trebuie totusi sa va povestesc ca ajungand spre finalul vizitei la muzeu, am trecut pe langa sectiunea dedicata mortii marelui leader. Un citat sculptat intr-un perete de lemn spunea: The age of giants has gone forever- Sir. Arthur Bryant historian.

Am sa ma intorc la zilele noastre, mult mai pline de zbucium si schimbare decat cele de la data mortii lui W. Churchill.

Viteza cu care se intampla astazi lucrurile, cadenta cu care se succed crizele, superficialitatea acestora si lipsa de directie in orice, imi dau mie o indicatie despre pregatirea unor schimbari fundamentale in societatea umana. Precum vartejurile din refluxul generat de un tsunami, privim cum ne fuge pamantul de sub picioare, asistam la agitatia si efervescenta celor mai banale intamplari care ne surprind si ne bombardeaza direct in suflete. Generatiile nu mai petrec si nu se mai intalnesc deoarece tehnologia le prinde in vartejul ei misterios si le arunca departe unele de altele.

Toate acestea au in centru omul, fiinta. Omul care evolueaza impins parca de secole de tensiune acumulata, ca intr-un resort in modelele sale de viata, de motivare si de nevoi.
Ceea ce ma face sa cred ca omul in fiinta sa se schimba, este faptul ca din Statele Unite pana in China, din Australia pana in Iran, indiferent de cultura si de resurse, vezi aceeasi tineri. Aceleasi preocupari, aceleasi priviri si aceeasi dorinta de a evolua. Eu nu stiu daca internetul sau evolutia speciei face asta si nu cred ca este relevant. Simt o revolutie care se intinde peste noi toti si care are misiunea implacabila de a schimba valorile. Este ca si cum ne-am catara pe piramida lui Maslow si simtim nevoia de a face completari in partile ei superioare.


Cateva fapte:

  • cea mai mare companie de taxiuri din lume nu detine niciun vehicul in proprietate
  • cea mai mare retea de media din lume nu creaza niciun content
  • cel mai mare retailer din lume nu detine niciun stoc
  • cel mai mare lant de cazare din lume nu detine niciun hotel si nici o camera
  • cea mai mare retea de publicitate din lume nu are nicio reclama
  • in viitor poate cea mai raspandita moneda din lume nu va avea nicio banca si nicio tara sa o administreze.

Toate aceste lucruri au multe in comun, multe in afara de internet. Unul dintre ele este ca se adreseaza unor nevoi de la alt nivel, ca reprezinta o oarecare revolutie impotriva sistemelor fiscale clasice, ca se raspandesc extrem de rapid, ca revolutioneaza lanturile clasice de constructie a valorii.

Ca orice revolutie va trezi rezistenta, rezistenta din partea celor care nu evolueaza in acelasi ritm, rezistenta din partea sitemelor statale invechite, rezistenta din partea celor care-si doresc sa controleze societatea.

Aceasta tranzitie are nevoie de lideri puternici pentru a fi canalizata si raspandita pasnic si eficient, are nevoie de indarjire si hotarare pentru a reusi, are nevoie de sacrificiu pe altarul zeitei care o calauzeste.

Plecand din Londra dupa vizita la muzeu am ramas in minte cu…the age of giants has gone forever…

Un rictus si o incruntare adancita de vreme m-au insotit pana mai zilele trecute cand am fost invitat la serbarea unor oameni pe care-i iubesc de la Fundatia Leaders.

Ascultand povestile lor si gandindu-ma la impactul pe care-l produc cu resurse incredibil de mici, daca nu am pune la resurse si sufletele lor, ascultand invitatii lor vorbind, m-am incarcat cu suficient curaj in suflet pentru a spune: nu Sir. Bryant! Vremea gigantilor nu a trecut si nu are sa treaca. Poate nu se naste un Churchill decat la un secol, poate ca sunt multi pe care ii atingem zilnic cu privirile noastre dar nu au spus inca tot ceea ce aveau de spus. Eu in seara aceea l-am ascultat pe Alex Gorun de la Leaders si am inteles ce inseamna modestia unui lider adevarat, l-am ascultat pe doctorul Arafat care ne-a aratat tuturor cat de hotarat si darz trebuie sa fie un lider pentru a reusi. M-am gandit si la fata mea Ana, de aproape 16 ani care face 6 ore de balet, 6 zile pe saptamana departe de casa si prieteni pentru a deveni balerina, m-am gandit la miile de oameni care dovedesc zilnic autenticitate si respect pentru ceilalti.

Si daca nu va fi unul singur care sa intruneasca aceste calitati pentru a conduce schimbarea, o sa dezvolte cineva o aplicatie, ceva care sa uneasca mai multi…poate pe toti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri