Numarul foarte redus al operatorilor economici autorizati, care beneficiaza de facilitati fiscale si de control in relatia cu vama, poate creste si de peste zece ori, insa depinde doar de interesul agentilor economici, care ar trebui sa realizeze ca aceste inlesniri oferite de statul roman ii pot ajuta pentru a deveni mai competitivi pe piata Uniunii Europene, a declarat eful Directiei Generale a Vamilor, Claudiu Ardeleanu.

Statutul de operator economic autorizat aduce mai multe avantaje, cum ar fi prioritate la control si reducerea numarului de controale. De asemenea, de la 1 mai acestia pot beneficia la nivelul intregii Uniuni Europene de reducerea sau eliminarea garantiilor daca lucreaza cu regimuri suspensive, in timp ce unele facilitati fiscale se aplica in functie de deciziile luate la nivel national, precum amanarea la plata a TVA.

Regimurile vamale suspensive sunt operaiuni cu titlu temporar, care au ca efect suspendarea plii taxelor vamale, pana la luarea deciziei daca bunurile introduse in regim suspensiv raman in tara respectiva sau sunt exportate.

"Numarul operatorilor economici autorizati ar trebui sa creasca si din aceasta perspectiva (amanarea la plata a TVA, n.r.), pentru ca acesti operatori economici trebuie sa fie constienti ca intra intr-o competitie pe piata Uniunii Europene, iar alti operatori economici care constientizeaza importanta acestor masuri cu caracter vamal si economic pot avea niste avantaje pe aceasta piata", a afirmat Claudiu Ardeleanu, într-o conferinta oragnizata de PwC Romania despre noul Cod Vamal al Uniunii Europene, care va intra în vigoare de la 1 mai.

In prezent, de amanarea platii TVA in vama pot beneficia doua categorii de operatori economici, respectiv cei autorizati, pe care vama ii verifica in functie de anumite criterii privind siguranta, securitatea si solvabilitatea financiara, dar si cei care beneficiaza de operatiunea de vamuire la domiciliu.

"Noi in total avem vreo 80 (operatori econoimici autorizati, n.r.). (…) Noi am facut toate eforturile pentru a-i convinge de aceste facilitati si speram ca de la 1 mai sa reusim ca numarul acestora sa creasca, fiind in beneficiul intregii economii", a spus Claudiu Ardeleanu.

Acestia sunt importatori si exportatori, dar si comisionari in vama. Obtinerea statutului de operator economic autorizat este o chestiune benevola.

"Cred ca la o mie putem sa ajungem (…) Daca operatorul economic vrea sa beneficieze de o facilitate este una, plus ca trebuie sa faca si obiectul unei verificari din partea noastra, sa vedem daca sunt indeplinite anumite conditii. Nu oricine poate beneficia de o astfel de facilitati", a spus Claudiu Ardeleanu.

O estimare a evolutiei numarului de operatori economici autorizati este greu de realizat, intrucat obtinerea statutului depinde de initiativa agentului economic.

Lipsa facilitatii de amanare a platii TVA in vama este unul dintre motivele care au condus la situatii in care unele companii deruleaza in statele vecine membre UE operatiunile vamale si pentru bunuri care ulterior ajung pe piata din Romania.

"In perioada imediat urmatoare, Directia Generala a Vamilor va face o evaluare a intregii situatii a acestor operatori care vamuiesc in alte state membre, vom incerca sa identificam care sunt cauzele si in functie de aceste cauze ori luam noi masurile in functie de competentele pe care le are Directia Generala a Vamilor, ori vor fi propuse pe linie ierarhica Agentiei de Administrare Fiscala sau Ministerului Finantelor", a spus Claudiu Ardeleanu.

Unele state nu percep TVA in vama indiferent daca firma are sau nu statut de operator economic autorizat, a afirmat el.

"Este unul dintre motive, dar nu singurul. Alte cauza ar putea fi viteza de efectuare a formalitatilor, anumite facilitati acordate pe plan national de anumite state membre. Fenomenul (operatorilor economici care vamuiesc in alte state membre bunuri distribuite ulterior si in Romania, n.r.) nu este ingrijorator. Nu va inchipuiti ca au plecat toti operatorii din Romania si vamuiesc in alta parte”, a declarat seful Directiei Generale a Vamilor.

Pachetul legislativ de baza pentru noul Cod vamal are in prezent aproximativ 1.000 de pagini, la care se vor adauga un numar ridicat de ordine ale ANAF care urmeaza s fie emise in perioada imediat urmatoare.

Sursa foto: takegraph/shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri