Procesul de trecere la vama electronica, care ar simplifica semnificativ activitatea Vamii si a operatorilor economici care deruleaza importuri si exporturi, ar trebui sa se incheie la finele anului 2020, potrivit calendarului prezentat de Uniunea Europeana si asumat inclusiv de Romania, insa procesul de trecere la mediul electronic ar putea dura pana in 2030-2033, din cauza intarzierilor inregistrate pe zona de IT, avertizeaza specialistii firmei de consultanta PwC.

"In 2020, cel putin asta este speranta, dar practica ne-a aratat altceva, toata infrastructura IT si tot ceea ce inseamna vama electronica, vamuire centralizata, toate noile concepte pe baza carora ar trebui sa avem o viata mai usoara, din perspectiva formalitatilor vamale, (ar trebui, n.r.) sa intre si ele in aplicare", a declarat Daniel Anghel, partener Tax Services la PwC Romania, intr-o conferinta despre noul cod vamal al Uniunii Europene, care intra in vigoare de la 1 mai.

De asemenea, seful Directiei Generale a Vamilor, Claudiu Ardeleanu, prezent la conferinta a afirmat ca, in concordanta cu termenele asumate la nivel UE, Directia Generala a Vamilor doreste ca pana la sfarsitul anului 2020 toate procedurile vamale cu suport de hartie sa fie inlocuite cu mediul electronic.

PwC a facut un studiu pentru Comisia Europeana in urma cu mai multi ani, in care a analizat cei trei piloni, legal, operational si IT.

"Am demonstrat ca avand in vedere intarzierile care au aparut din 2008 incoace, s-ar putea sa asistam si la o intarziere a cerintelor din zona IT, undeva in 2030-2033. Dar asta ramane de vazut", a afirmat Daniel Anghel, partener Tax Services si CEE Indirect Tax Leader la PwC.

Codul vamal modernizat al UE a fost aprobat in 2008, dar nu a intrat in vigoare in 2013, asa cum ar fi trebuit, intrucat UE nu era pregatita sa faca fata noilor provocari, in special din zona IT, dar si din cea legala.

Codul vamal unional a fost adoptat in 2013, a urmat actul delegat si anexele adoptate de Comisia Europeana in iulie 2015, iar in decembrie regulamentul de punere in aplicare.

"Acesta a fost practic suflul schimbarii, cand au inceput si autoritatile vamale din toate statele membre sa-si puna problema amendarii si adoptarii ordinelor in legislatia nationala", a afirmat specialistul PwC.

Simplificarea la vama doar cu sisteme informatice

O simplificare reala a formalitatilor vamale va avea loc abia atunci cand sistemele informatice vor elimina hartia din operatinile derulate de Vama, a declarat Octavian Botea, director adjunct Proceduri Vamale la Directia Generala a Vamilor.

"Simplificarea si ajutorul pe care il vom primi la un moment dat va veni in momentul in care sistemele informatice care gestioneaza acest concept de paperless (fara hartie, n.r.) vor fi gata. (…) E o chestie care tine de efort financiar, de convingerea celor care tin punga tarii ca trebuie investit in aceasta activitate, care se numeste vama (…) si de multe alte elemente", a spus el.

Directia Generala a Vamilor implementeaza de la 1 mai codul vamal unional, prin care sunt stabilite proceduri comune si armonizate la nivelul UE, printre cele mai importante noutati fiind introducerea unui sistem electronic de schimb de informatii si dreptul la opinie al operatorului economic, in timp ce simplificarea procedurilor are in centru conceptul de operator economic autorizat, aflat intr-o relatie de incredere cu Vama.

Pachetul legislativ de baza pentru noul Cod vamal are in prezent aproximativ 1.000 de pagini, la care se vor adauga un numar ridicat de ordine ale ANAF care urmeaza s fie emise in perioada imediat urmatoare.

Sursa foto: takegraph/shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri