Pe langa distractie si voie buna, 1 mai vine si cu un salariu minim brut pe economie majorat la 1.250 lei, crestere care implica insa si contributii de sanatate mai mari, platite atat de angajatori, cat si de catre angajati, si, in plus, cresc si amenzile pentru soferi, avand in vedere ca punctul de amenda reprezinta 10% din salariul minim. In schimb, gazele se ieftinesc, scrie News.ro.

De la 1 mai, intra in vigoare o serie de noi reglementari prin care creste salariul minim pe economie cu 140 de lei, ceea ce inseamna si amenzi rutiere majorate cu circa 20%, in schimb scade pretul gazelor si pentru populatie si pentru industrie, ceea ce va duce la ieftiniri treptate ale alimentelor, dupa cum au anuntat producatorii. Tot de la 1 mai, agricultorii sunt obligati sa-si inregistreze terenurile detinute si destinatia acestora, iar firmele de comert exterior vor functiona dupa reguli noi.

Creste salariul minim pe economie

Potrivit unei Hotarari de Guvern adoptate pe 30 decembrie 2015, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi majorat la 1.250 lei, incepand cu 1 mai 2016. Asta inseamna o crestere de 140 de lei a salariului primit ”in mana", de la 785 de lei, la 925 de lei pe luna.

Putin peste 1,1 milioane de romani sunt vizati de aceasta masura, dintre care circa 39.000 lucreaza in sectorul bugetar. Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi de 1.250 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 de ore in medie pe luna, reprezentand 7,411 lei/ora.

Incheierea unui contract individual de munca cu stabilirea unui salariu de baza mai mic decat cel prevazut constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 2.000 de lei. In sase ani, salariul minim pe economie in Romania s-a dublat. A ajuns de la 600 de lei la 1.250 de lei, ceea ce inseamna, mai exact, o crestere cu 108,3 %. Cu toate acestea, Romania ramane in topul tarilor cu cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeana.

Cu aproximativ 277 de euro, nivelul acestuia este mai mare doar decat cel din Bulgaria, insa sub cel din fostele state comuniste. La polul opus, cel mai mare salariu minim brut pe economie este in Luxemburg, cu 1.923 euro/luna, un salariu de sapte ori peste cel pe care il vor primi romanii de maine. Urmeaza Belgia, Olanda, Germania, Irlanda, tari in care salariul minim este in jur de 1.500 de euro pe luna.

Mai multi bani pentru zilieri

Conform Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, desi suma platita zilierilor se stabileste prin negociere intre parti, cuantumul remuneratiei brute orare stabilite de acestea nu poate fi mai mic decat valoarea/ora a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Altfel spus, de la 1 mai 2016, zilierii nu pot fi platiti pe ora cu mai putin de 7,41 lei, fata de 6,22 lei – valoarea minima acordata pana astazi.

CASS datorat mai mare

Majorarea salariului atrage insa cheltuieli suplimentare pentru angajatori, care vor plati salariatilor o remuneratie neta mai mare, dar si mai multi bani pentru taxele si contributiile obligatorii aferente salariului. De semenea, cresc si contributiile platite de catre angajati.

Contributiile de asigurari sociale de sanatate (CASS) cresc de la 57,7 lei/luna la 68,7 lei/luna – 5,5% din salariul minim pe economie. Astfel, pentru anul 2016, CASS va fi de 781 de lei, adica 231 de lei pentru perioada ianuarie-aprilie, la care se adauga 550 de lei datorati pentru perioada mai-decembrie.

Aceste sume sunt datorate pentru veniturile din investitii – dobanzi, dividende sau cedarea folosintei bunurilor (chirii) – obtinute de cei care nu realizeaza niciun alt venit. De asemenea, CASS aplicat la nivelul salariului minim este datorat si de cei fara niciun venit, dar care vor sa fie asigurati in sistemul national de sanatate. Astfel, costul total suportat de angajator creste cu 43 de lei, iar cheltuielile angajatului se majoreaza si ele cu 39 de lei.

Cresc amenzile pentru soferi

Amenzile de circulatie se calculeaza in puncte, iar un punct reprezinta 10% din salariul minim pe economie. Cum acesta va creste, de duminica, inseamna ca si soferii vor scoate mai multi bani din buzunar daca incalca regulile de circulatie rutiera. Mai exact cate 125 lei pentru fiecare punct incasat. In functie de gravitatea contraventiilor comise, sanctiunile incep de la 250 de lei si pot ajunge la 2.500 de lei.

Potrivit Codului Rutier, in total patru clase de contraventii, fiecare amendata gradual, in functie de cat de serioasa este fapta. Mai exact, daca incalca regulile de circulatie cuprinse de clasa I, soferul este penalizat cu 2 sau 3 puncte-amenda, la clasa a II –a, penalizarea este de 4 sau 5 puncte, la clasa a III -a – de la 6 la 8 puncte-amenda, iar la clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amenda.

De exemplu, lipsa centurii de siguranta va fi pedepsita cu o amenda de 250 sau 375 de lei. Aceeasi sanctiune este valabila si pentru oprirea in loc nepermis, depasirea vitezei legale cu 10-20 km/h, oprirea neregulamentara sau circulatia pe “interzis”.

Cu amenzi de 500 sau 625 lei vor fi sanctionate, printre altele, stationarea neregulamentara, depasirea vitezei legale cu 20-30 km/h sau intrarea intr-o intersectie blocata.

Se ieftinesc gazele

Facturile populatiei pentru gazele naturale vor scadea cu pana la 3% de la 1 mai, ca urmare a scaderii tarifelor de distributie a gazelor naturale cu 6%, iar Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) va propune liberalizarea completa a pietei gazelor naturale pentru consumatorii casnici, masura care ar anula cresterea preturilor programata pentru jumatatea acestui an, a declarat pentru News.ro, presedintele ANRE, Niculae Havrilet.

In prezent, populatia consuma exclusiv gaze naturale din productia interna, iar pretul este fixat de catre ANRE la 60 lei/Mwh. Consumul national este de 15-16 milioane de metri cubi pe zi, iar importul ajunge la 1,5 milioane de metri cubi, deci 10% din consum.

Potrivit calendarului actual de liberalizare, pretul platit de populatie pentru gazele naturale din productia interna urmeaza sa se majoreze cu 10%, de la 60 lei/Mwh, in prezent, pana la 66 lei/Mwh, de la 1 iulie. Calendarul prevede noi majorari ale pretului in anii urmatori.

Insa pretul din piata libera, din care se aprovizioneaza companiile, ar putea sa scada sub acest nivel pana la jumatatea anului, ceea ce ar face inutila mentinerea unor preturi reglementate pentru populatie, argumenteaza sustinatorii liberalizarii.

Totusi, alti experti in energie se opun liberalizarii timpurii, pe motiv ca preturile gazelor ar putea sa creasca din nou, iar consumatorii casnici din Romania ar ramane fara nicio protectie in cazul in care piata gazelor naturale ar fi complet liberalizata.

Noi reglementari vamale

Firmele care fac comert extracomunitar si sunt autorizate de Vama vor beneficia de la 1 mai de scutirea sau reducerea garantiilor vamale daca lucreaza cu regimuri suspensive, potrivit noului Cod Vamal comunitar, iar in Romania garantiile vor fi solicitate doar pentru taxele vamale, nu si pentru accize si TVA, in urma deciziei Finantelor cu Directia Generala a Vamilor.

Regimurile vamale suspensive sunt operatiuni cu titlu temporar, care au ca efect suspendarea platii taxelor vamale. In prezent, in Romania exista doar 80 de operatori economici autorizati, importatori si exportatori. Operatorii din afara UE nestabiliti nu vor mai putea realiza operatiuni de export. In ceea ce priveste redeventele si drepturile de licenta, acestea vor trebui sa fie incluse mai des in valoarea in vama.

De asemenea, incepand cu 1 mai, principalele formalitati vamale vor fi simplificate in contextul intrarii in vigoare, incepand cu aceasta data, a mai multor reglementari comunitare, care integreaza procedurile vamale comune statelor membre UE.

Fermierii trebuie sa declare terenurile detinute

Proprietarii de terenuri agricole trebuie sa si le treaca in registru, in perioada 1-31 mai, precizand destinatia utilizarii, suprafata cultivata si numarul pomilo, potrivit ultimelor reglementari privind Registrul Agricol (normele de aplicare a Ordonantei 28/2008).

Agricultorii care nu-si inregistreaza terenurile detinute si destinatia acestora risca amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei. „Organizata la nivelul fiecarei localitati, activitatea de completare este coordonata de secretarul localitatii“, precizeaza normele.

Convorbiri telefonice mai ieftine in roaming

Tarifele pentru convorbirile telefonice in roaming vor scadea de sambata, 30 aprilie, la niveluri apropiate costurilor aplicate local, la care operatorii pot adauga anumite taxe suplimentare maximale, odata cu intrarea in vigoare a ultimei etape de preturi reglementate de Comisia Europeana inainte de eliminarea completa a tarifelor de roaming, la jumatatea anului viitor.

Potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), daca un furnizor alege sa aplice o suprataxa, fie pentru toate serviciile in roaming (apeluri efectuate, apeluri primite, SMS trimise, date), fie doar pentru anumite servicii, suma dintre tariful national in afara retelei si suprataxa aplicata nu trebuie sa depaseasca urmatoarele tarife maxime reglementate: 0,19 euro/minut (fara TVA) pentru apelurile efectuate, 0,06 euro (fara TVA) pentru trimiterea unui mesaj text (SMS), respectiv 0,20 euro/MB (fara TVA) pentru traficul de date.

In ceea ce priveste modul de aplicare a taxelor suplimentare pentru serviciile de roaming, autoritatea de reglementare ofera un exemplu de calcul: daca un utilizator roman beneficiaza in tara de un abonament ce include 200 minute in retea + 100 minute nationale + 100 SMS + 500 MB acces la internet mobil, dupa consumarea acestora plateste 0,16 euro/minut (fara TVA, in retea/ in afara retelei), 0,05 euro/SMS (fara TVA, in retea/ in afara retelei), respectiv 0,16 euro/MB.

Eliminarea completa a tarifelor de roaming in interiorul Uniunii Europene va avea loc la 15 iunie 2017.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri