Proiectul legii darii in plata a speriat cumparatorii de locuinte, care s-au inghesuit sa faca achizitii prin programul Prima Casa in primele luni ale anului si au sustinut astfel accelerarea cresterii economice peste asteptari, potrivit analistilor UniCredit Bank Romania.

"Tranzactiile imobiliare si serviciile de intermediere financiare au inregistrat, probabil, o accelerare in primul trimestru, intrucat consumatorii s-au grabit sa ia credite ipotecare prin programul Prima Casa, inaintea legii darii in plata", se arata intr-o nota catre analisti si investitori a UniCredit Bank Romania.

Bancile au avertizat inainte de adoptarea legii ca vor majora avansul cerut la credite ipotecare. Cele mai multe dintre institutiile de credit mari au majorat deja avansul solicitat, in timp ce unele banci urmeaza sa adopte aceasta masura in perioada urmatoare. Programul Prima Casa a fost exclus in cele din urma din legea darii in plata, dupa ce bancile au semnalat ca, daca nu va fi exceptat, programul va deveni neoperational.

Legea darii in plata a fost promulgata de Presedintie si publicata in Monitorul Oficial la finele lunii aprilie, iar in vigoare a intrat vineri, 13 mai.
Perspectiva ca programul sa dispara iar creditele ipotecare sa fie accesibile mai greu a determinat multi romani dornici sa-si cumpere locuinte sa acceseze Prima Casa, in care avansul este de numai 5%.

Statul suplimenteaza programul Prima Casa

Ministerul Finantelor a anuntat ca va propune alocarea de garantii suplimentare de 500 milioane lei pentru programul Prima Casa, in conditiile in care plafonul pentru acest an a fost epuizat. Noile garantii ar permite acordarea de credite suplimentare de 1 miliard de lei prin programul guvernamental. Insa ministerul a anuntat si ca va propune o noua strategie pe termen mediu privind programul Prima Casa, pentru ca acesta sa nu distorsioneze piata.

Programul Prima Casa, lansat in 2009, in plina criza economica si financiara, s-a bucurat de popularitate printre romani. Pana la 1 mai 2016, peste 178.000 de locuinte, in valoare de circa 30 de miliarde de lei, au fost cumparate prin intermediul programului guvernamental, potrivit datelor oficiale.

Economia a crescut cu 4,3% in primul trimestru

Potrivit primelor date publicate de Institutul National de Statistica, economia a crescut cu 4,3% in primele trei luni ale anului, peste estimarile analistilor din sectorul financiar, de 3,8%. Datele detaliate, care vor permite o intelegere mai buna a motivelor care au stat la baza acestei evolutii, vor fi publicate la inceputul lunii iunie.

Pe langa activitatea din imobiliare si intermediere fianciara, la evolutia din primul trimestru a contribuit si industria.

"In baza datelor lunare disponibile, productia industriala a avut oevolutie mai buna decat asteptarile in primul trimestru, in principal ca urmare a cresterii din luna martie (+0,15% lunar). Totusi, evolutia productiei industriale ar putea reflecta o refacere a stocurilor, care au scazut cu 4,4% in trimestrul al patrulea din 2015", se arata in nota UniCredit.

Potrivit analistilor UniCredit, consumul privat si agricultura vor sustine in acest an o crestere economica de 4,3%. Totusi, avansul economic ar putea incetini in 2017, ca urmare a majorarii importurilor si exporturilor mai slabe.

Sursa foto: Sergey Nivens/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri