Din impozitul pe castigurile de capital la vanzarea Petromidia catre KazMunaiGaz si la vanzarea actiunilor Tiriac Holdings catre Unicredit, Romania nu a incasat niciun ban, acestea fiind doua exemple de eludare a legislatiei de impunere fiscala romaneascsa, declara Andreea Paul, deputat PNL

”Romania a incasat zero lei din impozitul pe castigurile de capital la vanzarea Petromidia catre KazMunaiGaz si la vanzarea actiunilor Tiriac Holdings catre Unicredit prin Antilele Olandeze sau Cipru, evitandu-se astfel plata taxelor si impozitelor cuvenite romanilor, adica la bugetul tarii”, a precizat deputatul PNL, conform News.ro

Andreea Paul a mai aratat ca, in 2007, Petromidia a fost vanduta catre KazMunaiGaz, ”insa in acte nu a fost vandut un activ romanesc, respectiv rafinaria, ci actiunile unei firme olandeze, grupul Rompetrol, care detinea actiunile Rompetrol SA”.

”Rompetrol SA era proprietarul rafinariei Petromidia, vanzatorul a fost asadar musamalizat intr-o companie din Antilele olandeze, prin care erau detinute aceste actiuni. Prin urmare, vanzarea Petromidia catre KazMunaiGaz a eludat legislatia romaneasca”, a mai explicat deputata PNL.
Ea a mai precizat ca, in al doilea caz, al Tiriac Holdings, vanzarea a fost facuta de Tiriac Holdings Ltd Cipru.

”Castigurile de capital obtinute de un rezident dintr-un stat contractant in vanzarea participatiilor, la o companie din celalalt stat contractant sunt impuse doar in primul caz, anume Cipru, iar acolo castigurile de capital sunt scutite de impozit. Este al doilea exemplu de eludare a legislatiei de impunere fiscala romanesca, in conditiile legale”, a afirmat Andreea Paul.

Ea a mai aratat ca intrebarea care nu s-a pus si trebuie pusa astazi este daca putea Romania sa impoziteze aceste castiguri.

”Raspunsul este da, daca Guvernul si Parlamentul ar fi introdus CFC Rules. In urma scandalului Panama Papers, multe guverne ale lumii isi renegociaza acordurile de evitare a dublei impuneri fiscale, cu paradisurile fiscale, in speta Cipru, Antilele Olandeze si nu numai. In Romania nu am auzit nicio astfel de intentie”, a afirmat deputatul PNL.

Andreea Paul a explicat ca a facut o interpelare parlamentara, pe 26 aprilie, pentru a solicita solutii concrete la nivelul Ministerului Finantelor si a legislativului romanesc.

”E o chestiune ce tine de vointa politica si constientizare a faptului ca activitatea economica derulata pe teritoriul Romaniei trebuie impozitata in Romania”, a mai spus Paul.

Sursa foto: Willyam Bradberry / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri