Partidele politice si-au intensificat retorica impotriva guvernului tehnocrat fara sa se grabeasca sa preia puterea inaintea alegerilor parlamentare din toamna, in timp ce PSD si aliatii sai ar putea actiona pentru a limita autoritatea executivului, potrivit unui raport Erste, grupul austriac care detine BCR.

Partidele politice, dar mai ales cele de stanga, si-au intensificat gradual retorica impotriva guvernului tehnocrat dupa ce executivul nu a administrat foarte bine mai multe situatii critice.

"Chiar daca niciunul dintre aceste partide nu se grabeste sa incerce sa preia puterea inaintea alegerilor (parlamentare, n.r.) din noiembrie, nu excludem ca Social Democratii si aliatii lor sa ia masuri pentru limitarea autoritatii cabinetului tehnocrat, accentuand astfel profilul interimar al acestuia", noteaza analistii Erste.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminica seara ca PSD nu va depune motiune de cenzura impotriva guvernului condus de premierul Dacian Ciolos, ci il va lasa sa-si duca la capat mandatul, care ar urma sa se incheie dupa alegerile din noiembrie.

Anterior, liderul PSD a afirmat ca vede o probabilitate de 50% pentru o motiune a PSD impotriva Guvernului.

Impactul asupra cursului de schimb

Chiar daca a scapat de perspectiva instabilitatii pe care ar fi adus-o o schimbare de Guvern cu numai cateva luni inainte de alegeri, leul va ramane sub presiune din cauza unor factori externi, cel mai important fiind referendumul care va avea loc in iunie in Marea Britanie referitor la apartenenta la UE.

"Dupa depasirea fazei alegerilor, ne asteptam ca euro/leu sa se tranzactioneze pentru moment spre limita superioara a intervalului de stabilitate. In cazul in care cursul euro/leu a inclus impactul temerilor privind instabilitatea politica, impactul acestui factor probabil ar urma sa dispara. Totusi, informatiile de pe plan extern legate de viitorul referendum din Marea Britanie va mentine probabil presiunea de depreciere asupra leului", se arata intr-o nota a ING Bank Romania.

In SUA datele mai slabe privind piata muncii au redus probabilitatea unei majorari a dobanzii Fed, evolutia fiind pozitiva pentru activele in lei. Incertitudinea privind rezultatul referendumului din Marea Britanie, unde nu s-a conturat inca o tabara castigatoare, va impiedica, insa, o revenire a leului.

"Vedem un interval (de tranzactionare, n.r.) de 4,5-4,54 lei/euro in aceasta saptamana, presiunile fiind mai mult pentru depreciere a leului", noteaza ING Bank.

Econmistii ING Bank au avertizat saptamana trecuta ca perspectiva schimbarii Guvernului pune presiune pe leu si costurile de imprumut, efectul fiind amplificat de situatia finantelor statului. Deficitul bugetar pentru anul in curs a fost estimat aproape de limita de 3%, cheltuielile fiind majorate in urma cresterilor de salarii, in timp ce mai multe taxe au fost reduse.

In ultimii ani, cursul de schimb a oscilat in intervalul de confort al BNR, de aproximativ 4,38 - 4,52 lei/euro. O trecere peste acest prag ar putea fi acceptata de BNR atata timp cat este temporara, iar deprecierea nu este de amploare in afara intervalului respectiv.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri